0

 

Протестът на земеделците в Триъгълника на властта ескалира - хората се опитаха да влязат в Министерския съвет, като настояха за спешна среща с премиера акад. Николай Денков. Четворен, плътен кордон от полицаи ги спря да нахлуят вътре и се стигна до напрежение и сблъсъци.

БЛОКАДА: Фермери затвориха жълтите павета

"Предлагаме да спрат глупостите и да седнем на диалог с министър-председателя. Няколко пъти им писахме и на него, и на министъра. Не можем да кажем на хората да се приберат на заколение. Искаме право на съществуване, не искаме само пари", заявиха недоволните. 

Малко по-късно, когато напрежението утихна, няколко представители на протестиращите все пак влязоха мирно в сградата, за да входират декларацията с исканията си в деловодството, след което излязоха и заявиха, че им е даден входящ номер и се очаква да получат отговор.



"Преведоха ни през два входа и входирахме документите, няма желание за разговори от господин Денков. Ние сме свършили нашата работа - имаме входящо писмо", посочиха те.

Точно в 11:00 ч. представителите на 26-те земеделски организации, които искат оставката на Кирил Вътев, излязоха на протест в Триъгълника на властта - между Министерския съвет, сградата на Народното събрание и Президентството. Бяха излети отново литри с мляко в знак на недоволство, този път протестиращите не докараха тежка техника.

сблъсъци

 сблъсъци
БГНЕС

В началото протестът започна спокойно - с музика и хора и без признаци за предстоящо ескалиране на напрежението. "Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия", заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие.

"Настояваме министърът на земеделието да спре да лъже и да манипулира българската общественост, защото сутринта каза, че протестиращите днес не търсят диалог и го отхвърлят", заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, който е един от организаторите на протеста.

Той е категоричен, че исканията им не са политически, а са свързани с просъществуването на българското земеделие в чувствителните сектори "Животновъдство", "Зеленчукопроизводство" и "Плодове".
 

*Източник Dariknews