0

Ц ените на сиренето, кашкавала, кренвиршите и ябълките се повишават двойно от тържищата на едро до щанда в магазина. Това установи сравнение на  „Телеграф“ в търговските обекти със средните цени на едро, публикувани от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). 

В момента кило сирене се продава на цени от 15 до 21 лева в търговската мрежа, а на едро струва 11,47 лв.

Единствено това с повишено съдържание на вода, тоест с над 70% вода, се продава за 10 лева.

Кашкавалът на едро върви по 18,37 лева за кило, а по магазините струва 39,45 лева за кило.

Има и по-евтини варианти по 35 лв., но с влошени вкусови качества, което най-вероятно се дължи на ползване на заместители на млякото. 

Драстична разлика има и при пилешките кренвирши.

По складовете се търгуват за 5,17 лева за кило, но докато стигнат до щанда, цената им гони 12 лева. Шунката от 6 лева на едро поскъпва до 16 лева в магазина.

Шпековият салам пък от 11,63 лева за кило на едро до потребителите стига на цена от 18,30 лева, при положение че месото в него е минимално и се пълни с евтини заместители като нишестета, нискокачествени субпродукти и прочие. 

Рекордьор 

Сред пресните плодове рекордьор по скок на цената от склада до щанда е ябълката. Родното производство в момента върви по магазините на цени от 2,30 до 3,90 лева за кило.

За сравнение на едро средната цена на ябълките е 1,39 лв. за кило. 

Разликите в цените на едро и дребно са драстични при повечето хранителни продукти. Единствено лимоните в момента по складовете са по-скъпи, като разликата е 15 ст. в полза на потребителите. 

Скокът на захарта от склада до щанда е с 30 ст., като тя се продава за 2,80 лв. Боб и леща от 4,19 лв. продажна цена от търговците на едро поскъпват до 6,79-6,89 лв. за кило на рафта в магазина.

Оризът пък е с близо 2 лв. по-скъп спрямо цената му в складовете.  

В момента литър прясно мляко в търговската мрежа се продава от 2,90 до 3,60 лв., а на едро цената му е 2,38 лв. за литър. 

Сравнение

Като цяло цените на хранителните продукти на едро продължават да растат, като индексът, с който се отразява равнището, е 2,338 пункта, а през януари е бил 2,316 пункта.

Най-съществено като процентно увеличение има при вносните краставици, които за седмица са скочили с 13,5 на сто и на едро вървят по 3,61 лв. за кило.

Българските, произведени в оранжерии, също скачат, но с 9 на сто и се продават по 4,24 лв. за кило на едро, с което гонят цената от 4,76 лв. на пилешките бутчета.