0

С лед като ни отмъкнаха студентския празник 8 декември пакетите за новогодишен купон в Пирот, Ниш и други близки до границата ни градове в Сърбия са изчерпани, показа проверка на „Телеграф“. 

Свободни места засега има за курорта Върнячка баня и за Белград. 

От агенциите, организиращи пътувания, обясниха, че причината е засилен интерес към Сърбия основно от софиянци и пловдивчани заради близостта.

Предходните две години заради пандемията и ограничения за пътувания туроператорите намалиха броя на местата, които купуват в хотелите в Сърбия.

Тази година обаче няма ограничения и много хора резервираха, а местата бяха малко и се изчерпаха за по-малко от две седмици, коментираха от бранша.

Предвижда се за следващата година да бъдат договорени повече, за да няма дефицит, обясниха туроператори. 

Цени 

Един от най-желаните градове е Пирот, за където се предлагаха оферти за две нощувки със закуски и две празнични вечери за 400 лева на човек, но вече места няма. 

За Ниш пък пакетът струва 270 лева на човек с две нощувки и закуски, а за празнична вечеря се доплаща куверт на стойност 170 лева.

Цената е отделна, тъй като ресторантът не е към хотела, а се намира на няколко километра отстояние.

До него може да се отиде или с кола, или с такси, като запознати коментираха, че цените дори и на Нова година са прилични, а не като у нас да искат двойно и тройно за курсове в празничната нощ.

Деца 

Хубаво е да се знае, че има ресторанти в Сърбия, които ограничават достъпа на деца, като най-вероятно причината е заради липсата на забрана за тютюнопушене на закрити места.

В Белград пък е много вероятно да ви настанят в хотел, където паркингът за колата се заплаща отделно и струва около 15 евро, или близо 30 лева на денонощие.

Върнячка баня пък е на отстояние от 280 км от столицата на България, а офертите са както за Пирот, тоест около 400 лева струва пакетът. В Белград, където атмосферата е много тържествена и обещава богата и изпълнена с емоции Нова година, само хотелът струва около 400-500 лева, а кувертът за празничната вечеря излиза около 180-200 лева. 

Северна Македония също е търсена от българите дестинация за празниците, но интересът не е толкова голям, обясниха туроператори. Цените са сходни като тези в Сърбия, като се предлага пълен пакет за новогодишното тържество.