0

Ч асовникът на сградата не Централните хали в София ще заработи след повече от 40 години, на официалното откриване на магазина през пролетта. Това стана ясно при представянето на актуалния статут на дейностите по реставрация на сградата, половин година от старта на ремонта от екипът на Kaufland България. Камбаната на часовника ще бие на всеки кръгъл час като Биг Бен. Повод за събитието бяха завършените реставрационни дейности по две от фасадите на сградата. Освен тях, към момента е възстановен пълният обем на вътрешността на основната зала, като са премахнати павилионите и терасите, несъответстващи на оригиналния проект на арх. Наум Торбов.

Извършени са цялостна подмяна и възстановяване на покрива и освежаване на характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909г. Поръчан за изработка е и фонтан от зелен мрамор, който е доставен от Индия. С него ще се направи фонтана, който е бил заложен по оригиналните проекти на сградата от началото на 20-ти век. Към момента се полагат близо 3000 кв.м. подови плочки, след проведено обширно проучване за оформлението на подобни сгради от епохата.

„Възстановяването на автентичния вид и предназначение на този паметник на културата, е една от най-мащабните инициативи, реализирани от нашата компания. Дейностите се извършват в абсолютен детайл и при безкомпромисно качество.“. Това обяви по време на събитието изп. директор на Kaufland България Иван Чернев.