0

А роматните нагреваеми тютюневи изделия, както и тези с течност, отиват в историята като техните предшественици – цигарите. Това показа проверка на „Телеграф“ в търговска верига. Търговци коментираха, че все още има изостанали количества в обектите, но те ще се продават до пълното им изчерпване и вече не се предлагат от фирмите, доставчици на тютюневи изделия.

Причина

Причината е, че през юни 2022 г. е приета европейска директива, която предвижда нагреваемите тютюневи изделия да бъдат включени в обхвата на забраната за пускането на пазара на тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като например филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус, или на интензитета на техния дим. У нас има внесен проект за промени в Закона за тютюневите изделия, който все още не е приет. В проекта е записано спиране на продажбата на ароматни тютюневи изделия до 24 октомври тази година и предлагането им най-късно до края на годината.

Мотивите за въвеждането на забраната е намаляване на привлекателността на въпросните продукти. Наличието на тютюневи изделия с вкус на праскова, цитруси и прочие подтиква към употреба, смятат експертите. Освен това масово се купуват от тийнейджъри заради вкусовете.

Капсули

Търговците коментираха, че някои от фирмите слагат ароматни капсули в стиковете за нагреваеми устройства, които ще бъдат премахнати. Засега има само ментолови, споделиха продавачи.

На пазара обаче вече има заместващи продукти, които се купуват от пушачите, предпочитащи различни вкусове и аромати. Това е продукт от чаено дърво за пушене с няколко различни вкуса. В тях няма тютюн, но пък има никотин и са бездимни.

*Автори: Елена Иванова, Светлана Трифоновска