0

И стински фурор предизвика демонстрация на световноизвестния парфюм „Шанел №5“ как ще ухае, ако в него бъде премахнато българското розово масло. Твърде разочароващо, но мирисът е на обикновена вода. За това разказа пред „Телеграф“ евродепутатът от ГЕРБ -СДС Андрей Новаков, който участва в международно събитие, посветено на защита на етеричните масла в Казанлък. Домакин на форума беше Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика  (БНАЕМПК) и Международната парфюмерна асоциация (IFRA).

Лидер

Демонстрацията е била направена от световни парфюмери от IFRA, които са се опитали да покажат колко сив ще е светът без естествените аромати. Форумът е част от набиращата мощ европейска съпротива срещу проекта на еврорегламент, в който има текстове, които поставят етеричните масла в графата на опасни вещества. Тя спонтанно започна от кмета на френския град Грас, който също гостува в Казанлък вчера, както и представители на засегнатите от текстовете средиземноморски страни, които дестилират основно етерични масла от цитруси. Основната инициатива по промени в текстовете на предстоящия регламент обаче започна от българските евродепутати от всички политически сили, които внесоха възражения по проекта наскоро. Така че България е лидер по отношение защитата не само на розовото масло, но и употребата на етерични масла, коментира Андрей Новаков.

Спирт 

На присъстващите евродепутати са дали да пробват и крем, на който е отнето съдържането от масло от лавандула. Той миришеше на спирт, увери Новаков. Тогава  парфюмерите предупредили, че ако гласуват,  както е предложено в бъдещия регламент, продуктите, на които сме свикнали, дори и тези за почистване на под, няма да имат познатите ни качества, ако спрат да използват етерични масла.

ЗАПЛАХА: ЕК обявява розовото масло за токсично

Андрей Новаков съобщи, че евродепутати от пет държави вече застават зад българските си колеги в защита на розовото масло. Депутатите от Франция, Испания, Италия, Румъния и Хърватия се присъединяват към нашата позиция и искат в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP) да бъдат изтрити всички текстове, които разглеждат етеричните масла като химична смес.