0

Ц ената на яйцата в Пирот са буквално с 50% по-ниски от тези в родните магазини, видя „Телеграф“.

В неделя на пазара в града струват от 18 до 20 сръбски динара за брой. Така най-скъпите струват в български пари 33 ст. за брой, а най-евтините са по 30 ст.

За сравнение у нас цената на кокошия продукт е от 50 до 60 ст. за брой в зависимост от размера. На пазара в Пирот българи пазаруват и кори за баница, като те струват 2 лв. за 500 грама. У нас цената им е с около 1-1,50 лв. по-висока. Нашенци обаче твърдят, че баницата със сръбските става много хубава и с вид на такава с домашно точени кори. 

На пазара в Пирот голяма част от клиентите са българи. Причината са ниските цени, качеството и това, че могат да пазаруват с български пари. Много от търговците по сергиите приемат и левове, а и в някои от магазините. Все още обаче има много места, където отказват да взимат българска валута, а нямат и пос терминал и се налага да се обменят динари. 

Млечни 

Много хора пазаруват и млечни продукти от Сърбия заради вкуса и цените им.

У нас сиренето и кашкавалът са едни от най-скъпите продукти, като според производители причината е надценката, която им се слага от търговците.

В Сърбия популярният крем за мазане, който се нарича каймак, струва около 17 лева, като е подходящ за разядки и дори за мазане върху сухар.

Другият продукт, който се търси, е сиренето, като се предлага и прясно, и узряло.

Цените в сръбските млекарници са с 2-5 лева по-ниски. Кашкавалът пък струва около 16 лева за кило. За сравнение у нас цената му е от 25 лева и нагоре. Има топъл хляб, който според нашенци има вкус като българския от фурната от едно време.

Цената му е 100 динара, или около 1,67 лв. за брой. Продава се хляб, който обаче не е топъл, за 70-80 динара, което е около 1,20 лв. за брой.  

Напитки

На почит е и домашната ракия и на пазара може да видите много производители да продават. Цената на литър е 10 лева, като има крушова, лозова или както е известна у нас - гроздова, дюлева и други видове. За да докажат, че са я варили, производители вадят и снимки край казана. 

Въпреки по-ниските цени с качеството компромис не е правен и това се усеща по вкуса на млечните и месните продукти. 

Сред продуктите, които могат да се купят на пазара, са още ябълки, чесън, домати, краставици и салати. На много места се предлага и червен пипер, домашно производство.

За любителите на градината от Пирот може да се купи плачеща върба, която е декоративна и много красива, за 10 лева с корен в саксия, като височината на дръвчето е около 1,50 метра.

За сравнение у нас цената на дръвчето е 15 -25 лева с размер 20-30 см.