0

К афето от вендинг автоматите ще поскъпне и чашката с топлата напитка ще струва минимум 80-90 ст. до лев.

Причината е скокът на цената на суровината на световните борси. За година някои сортове кафе са поскъпнали три пъти, коментира Тодор Каназирев, председател на сдружение „Българска вендинг асоциация“, пред „Телеграф“. Ще има повишение и на топлия шоколад заради скока на цената на какаото, посочи още Каназирев.

Според него по заведенията няма да има увеличение поне засега, тъй като там маржовете са много по-големи и този бизнес може да си позволи да поеме разликата в цените.

Договори 

Освен кафето има сериозно увеличение и при храните, напитките, еленергията и много други, но на този етап не се предвижда драстично поскъпване на цените на топлите напитки, коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Причината е, че повечето заведения имат договори с доставчиците, където цените са фиксирани за определен период. В случай че има някакви драстични промени, тогава би могло да се вдигне и цената в заведенията. Той посочи, че в момента средната цена на чаша кафе в центъра на София е между 2,20 и 2,50 лв., но има места, където то струва и 5 лева.

В една от международните вериги заведения за кафе най-евтиното е 5,70 лева за чаша американо.  

Алибегов коментира, че няма как цените в менюто да се повишават при всяко увеличение на доставките, защото и без това потреблението е силно свито. Въпреки че заведенията са пълни, консумацията се е свила с 30% спрямо 2019 година.   

Причини 

Кафето ще ни струва все по-скъпо заради тенденциите на световните пазари, отчетоха от „Кафе Асоциация България”. Част от причините - климатичните условия, малко запаси и затруднен транспорт.

Водният транспорт е поскъпнал заради военните действия в Йемен и в частност заради хутите, които нападат кораби в Червено море и Арабско море.

За да избегнат срещи с техни представители, товарните кораби са принудени да заобикалят опасните места, което удължава пътя им, респективно и цената на стоката, уточни Каназирев.