0

С езонното поевтиняване на нощувките в хотели в края на лятото свали инфлацията през септември. Това става ясно от данните на Националния статистически институт.

НСИ отчете, че инфлацията през септември спрямо август е отрицателна – минус 1%.

Принос

Основен принос за това има рязкото поевтиняване на туристическите услуги в края на летния сезон. Хотелите в курортите през септември са намалили цените с близо 1/3.

НАЙ-ПОСЛЕ НАРОДНИ ЦЕНИ: Ол инклузив ваканция на морето от 60 лева!

Пакетните почивки за туристическите пътувания са с 22,6% надолу. Ресторантите обаче леко са повишили цените.

По-скъпи са и храните, които купуваме от магазините. Като цяло повишението при хранителните продукти и безалкохолните е с 0,6%.

От септември е започнало и сезонното поскъпване на зеленчуците. На първо място по скок на цените са доматите.

При тях повишението е с цели 10 процента. Следват краставиците с увеличение от 8,9%. Листните зеленчуци са поскъпнали с 4,4%, а зелето – с 3,8%.

НЕ Е ФАНТАСТИКА: Вдигат първия в света 3-D принтиран хотел

По-високи са цените на изварата, маслото, олиото, рибата, телешкото, прясното мляко, сиренето, свинското месо и много други.

Грозде

Сред поевтинелите хранителни стоки на първо място е зрелият лук, чиито цени през септември са с 13,7% надолу.

През септември е времето и за събиране на гроздовата реколта, което е рефлектирало в понижение на цените на гроздето с 9,1%.

Пиперът също е поевтинял – със 7,3%. По-ниски цени имат и ябълките – с 5,8%. Поевтинели са още лещата, бобът, брашното, птичето месо, ракията, газираните напитки, шоколадовите изделия.

Приближаваме се към еврото

Средногодишната инфлация за септември е 3,2%, отчита НСИ. За влизане в еврозоната обаче се гледа хармонизирания индекс, по който средногодишната инфлация е по-висока – 3,4%.

НОВА СЕКИРА: Вдигат туристическия данък!

Наскоро от Министерството на финансите съобщиха, че до края на годината критерият за ценова стабилност ще бъде покрит.

Съгласно изискванията за приемане на еврото,  средногодишната инфлация не може да надвишава средната в трите страни с най-нисък показател, плюс 1,5 пункта.