0

С редно около 1000 лева на ден излиза морската почивка за 4-членно семейство на Южното Черноморие в разгара на сезона.

В сумата са включени нощувка в приличен хотел, храна, паркинг, ползване на открит басейн и чадъри и шезлонги на плажа.

Повечето сносни хотели, категория 4 звезди и нагоре, предлагат настаняване в семеен апартамент срещу 500 до 600 лева. Ако децата са под 12 години, цената пада с около 150 лв.

Над тази възраст повечето хотели ги таксуват като възрастни. Другият проблем за четиричленните семейства с поотраснали деца е, че трудно могат да намерят подходяща база.

Повечето хотели не разполагат с двуспални апартаменти и предлагат настаняване в две отделни стаи с по две легла на същата цена, на която може да се наеме и апартамент.

Дерматологът д-р Росица Денчева пред „ЗДРАВЕ с Телеграф“: Хората с много бенки - с тениска в морето

Около стотина до 200 лева на ден по-евтино ще ви излезе ваканцията, ако си наемете хотел, който предлага само нощувка, и сами се погрижите за закуската, обяда и вечерята.

Олинклузив

В комплексите, които предлагат олинклузив или пакет с нощувка, закуска и вечеря, ваканцията излиза също средно хилядарка на ден. Срещу тази сума освен нощувка и храна туристите обикновено получават и спа процедури или сауна и джакузи.

Във ваканционно селище „Дюни“, разположено между Созопол и Приморско, най-евтината оферта е за почивка във вилите. Цената за семейство от четирима там излиза 790 лв.

В по-луксозните хотели „Марина бийч“ и „Марина Роял палас“ пакетът струва от 1000 до 1200 лева на ден. Ваканционният комплекс предлага и дневни карти, с които може да се ползват всички екстри на олинклузива без нощувка срещу цена от 130 лв. на ден, а за деца таксата е 65 лв. 

В Гранд хотел „Поморие“ ваканцията за четирима излиза 560 лв. на ден с нощувка, закуска и ползване на спа центъра. За скромен обяд в ресторант извън комплекса сметката е минимум 100 лева, още толкова струва и вечерята. 

Лукс

Луксозните бунгала на къмпинг „Градина“ край Созопол струват 650 лв. на вечер с капацитет от 4 до 6 души. Цената е само за нощувка и в нея не са включени храна или други екстри. 

С надути цени този сезон са и ваканционните апартаменти в Бургас и съседните курорти, които се отдават за нощувки.

Почивката в такъв апартамент с 4 легла излиза от 150 до 200 лв. на ден. На пръв поглед цените изглеждат значително по-изгодни в сравнение с хотелските оферти. Но ако сте решили да изкарате прилична ваканция на море с всички полагащи се екстри, то сумата отново набъбва и се приближава до хилядарката, като се прибавят сметките за храна, напитки, чадър и шезлонг на плажа и други развлечения за децата.