0

Жегите вече са тук. Прекараното време на морския плаж под палещите лъчи на слънцето също е налице. С това става все по-актуална темата за това как да предпазим кожата си от изгарянията. До какво водят те? Кога и по колко пъти да се мажем със слънцезащитни продукти? Колко време оставаме защитени от палещите лъчи на слънцето? Какво да правим при ухапване от насекомо? На тези и още въпроси отговаря дерматологът и венеролог д-р Росица Денчева, която е основател на Дерматологична клиника Reverse.

Избягвайте излагането на кожата на действието на слънчевите лъчи във времето между 12 и 17 часа. „Освен това аз съветвам пациентите си да носят слънцезащитна фланелка, защото кремовете невинаги успяват да защитят кожата максимално. Човек трябва да нанася защита на всеки час-час и половина и винаги след излизане от морето, защото водата я отмива“, казва дерматологът д-р Росица Денчева и добавя, че на плажа трябва да сме „въоръжени“ със слънчеви очила, шапка, проветриви дрехи и спрей, който да приложим, ако допуснем изгаряне, защото е мит, че киселото мляко помага. Тя апелира хората, които са предразположени към образуване на голямо количество бенки, имат генетичното предразположение за развитие на рак или имат родственици с такъв проблем. „Те трябва да взимат слънцезащитни фланелки и с тях да бъдат на плажа най-вече когато са в морето“.

Фактор

Специалистът препоръчва хората с много светли кожи да използват продукти с 50 фактор, защото те са предразположени към изгаряне, а това покачва риска от рак на кожата. „Вече има и слънцезащита със стотен фактор“, посочва тя и добавя, че тези продукти са подходящи за хора, които имат рискови образувания по кожата, от които могат да развият рак. Тези с по-тъмни кожи имат по-добра защита, защото пигментът дава клетъчна защита върху всяка една от клетките в повърхностните слоеве. Дерматологът препоръчва мъжете, които имат разреждане на косата, да носят шапка. „Косата има защитна роля. При хората с обилна коса тя пази скалпа. Докато при хората, при които разреждането е видимо, е хубаво да се научат да носят шапка, а също така и да слагат слънцезащита на скалпа“, съветва специалистът. Тя посочва, че не трябва да се пропускат и ушите, носа, тъй като те са много рискови за развитие на рак на кожата. Също така гърбът на ръцете и дланите. От думите й става ясно, че бебетата нямат място на плажа, а ако са там, трябва да са в количка и да са покрити със сенник или мрежа, която да ги защитава. „Децата до 1 година не трябва да се излагат на слънце. След тази възраст те трябва да бъдат много пазени. До 5-годишна възраст изгарянията носят голям риск в годините от развитие на рак на кожата“, предупреждава дерматологът. Тя коментира още, че по принцип дерматолозите не обичат да препоръчват излагане на слънце с изключение на много малък брой кожни болести, които се повлияват добре от слънцето. Д-р Денчева заявява, че лъчите на слънцето са опасни, а с напредване на годините те водят до изтъняване на защитния слой, който предпазва Земята от ултравиолетовите лъчи и вследствие на това се увеличава рискът от увреда на кожата – тук става дума за зачервявания, пигментация, които вече не се приемат за козметичен проблем, а за медицински проблем. Тя апелира да нанасяме слънцезащитен крем и при излагане дълго време на слънчеви лъчи дори и в градски условия.

Рак

Д-р Денчева коментира, че у нас няма статистика на броя заболели от рак на кожата. „Ако гледаме статистиката за региона на Европа или другите икономически развити страни, ще видим, че тя показва значително нарастване, свързано с увеличаване броя на часовете на слънце“, посочва тя и добавя, че това се случва заради факта, че много нашенци търсят слънчевите лъчи, когато у нас е есен или зима. „Ползването на солариум покачва честотата на рака на кожата, той се смята за рисков фактор за развитието му, дори и в младежка възраст“, алармира медикът и призовава да го забравим. Според нея човек не трябва да се излага повече време на слънце от тези, които е планирал за почивка, ако може, и тях да редуцира.

Ухапвания

Ухапванията са опасни, ако човек е свръхчувствителен. „Това може да му създаде много неприятни преживявания, свързани с подуване на конкретни участъци с изразен оток“, посочва тя. В другия случай няма риск за човека, ако насекомото не носи някакви болести. „Кърлежите носят лаймска болест, тя е най-разпространена по нашите географски ширини. Когато навлезе в тъканта чрез ухапване от насекомото, те предизвикват локално зачервяване, но с времето то може да доведе до други усложнения. Лаймската болест е едно заболяване, което преминава през различни фази и етапи на развитие, което може да продължи години и да доведе до увреждане на ставите, сърдечно-съдовата система“, коментира д-р Денчева и призова да не се неглижира такъв инцидент и задължително животното да се изпрати за изследване, за да знаем дали има нужда от допълнителни мерки. По думите й в битката срещу летящите може да използваме различни репеленти.

Специалист: Тенът – зов за помощ

Тенът е зовът за помощ на кожата - „Спри да ме печеш!“. „Пигментацията е един механизъм, през който кожата показва, че е получила повече лъчи, отколкото трябва. Винаги съветваме хората да пигментират по-малко“, коментира дерматологът д-р. Росица Денчева. За хиперпигментация се смята неравномерното покафеняване по лицата на хората, лунички, или по-разпръснати пигментации. „Тенът е хомогенното пигменитране на кожата, което настъпва под влияние на провокацията на ултравиолетовите лъчи“, обяснява тя. Медикът е категоричен, че няма здравословно почерняване, защото излага на риск клетките върху повърхността на кожата. „От една страна, лъчите са свързани с агресия по отношение на начина, по който клетките работят и водят до преждевременна клетъчна смърт или пък до промяна в структурните елементи на клетките. Ако добавим и автобронзант, който е химикал, ние добавяме химикал върху кожата си и има риск от алергична реакция“, коментира тя и подчерта, че или не трябва да се излагаме на слънце, или трябва да го правим с много висок фактор защита.

Медици: Слънчасването е по-опасен проблем от изгарянето

Слънчасването е по-опасен проблем от изгарянето на кожата, твърдят медици. То е свързано с въздействие върху сърдечно-съдовата система и дехидратацията. За да не го допусне човек, той трябва да приема голямо количество течности и да стои на сянка, препоръчват те. „Този проблем е много сериозен. Той е обект на кардиолози и спешни медици, тъй като може да доведе до по-сериозен проблем за здравословното състояние на човек, отколкото излагането на кожата на слънце.