0

П овишен интерес към златото има в България, както и по света, съобщи за „Телеграф“ Макс Баклаян, изпълнителен директор на Tavex.

През 2023 г. най-големият търговец на инвестиционно злато у нас е продал три пъти повече злато в сравнение с 2020 г. Висок интерес има и през първото тримесечие на 2024 г. Продажбите на кюлчета спрямо монети са в съотношение 60/40.

ОЩЕ ПОВЕЧЕ: Златото продължава да поскъпва

Светът е потопен в нова треска за злато,   обобщават международните финансови пазари и  издания. През май 2000 година цената на златото е била 259 щатски долара за тройунция, а през май 2024 г. тя достига над 2300 долара, което е ръст от над 800%.

Поскъпването на жълтия метал спрямо октомври 2022 г., когато цената му е била приблизително 1600 щатски долара, е с над 45%. Заради ковид кризата, международните военни конфликти, заедно с ръста на цените се увеличава и търсенето на ценния метал. С 36% е скочило световното търсене на физическо злато през последните няколко години, съобщи „Уолстрийт джърнъл".   

Прогнози

Средносрочна цена от 4000 щатски долара за унция прогнозира Макс Баклаян. Анализаторът от Ситибанк Акаш Доши предвижда, че цената на златото може да достигне 3000 щатски долара за унция в следващите 18 месеца. 

Цената на златото доскоро е движена от централните банки в развиващите се пазари и клиентите в Китай.

Сега към тях са се присъединили и американските инвеститори. Дилърите на ценни метали в САЩ отчитат вълни от нови купувачи, особено след пандемията от Ковид-19 и кризата в регионалните банки през 2023 г.

НАКЪДЕ ПОВЕЧЕ? Златото бие рекорди!

Дори доларът, най-силната валута в света, не е защитен от обезценяване, докато златото се доказва като ефективна защита срещу инфлация. 

Убежище

Инвеститори търсят златото като убежище, коментира експертът Мартин Миланов за „Телеграф“. Когато 1 грам злато беше под 100 лева, българинът имаше възможност да инвестира повече, без да се чувства несигурен дали да може да отдели парите с надеждата, че ще минат 5-6-7 години и цената на златото ще се качи. А когато му  потрябват пари, които да не са обезценени заради инфлацията, ще може да си реализира златото, да вземи пари, да ги ползва за важните за него места. Все още вярвам, че всеки, който има  възможността, трябва да има злато, защото то буквално е застраховка срещу инфлацията. Но не трябва да го използва като спекулативен инвестиционен инструмент, категоричен е Миланов.

„Златото е продукт, който човек трябва да купи, да има, за да е сигурен, че парите му  няма да заминат като „старите пари“, да станат с много нули отзад, буквално хартийки. С които нищо не можеш да си купиш“. Вложени в злато, те са дългосрочна инвестиция. Знаеш, че те са за нещо, което ще ти потрябва следващите 7-8-10 години напред, каква още Миланов.