0

З латото продължава да поскъпва на фона на всеобщата несигурност заради конфликтите в Украйна и в Близкия изток. В четвъртък следобед тройунцията на световните пазари удари 2320 долара, като възходящата тенденция се запазва.

Ако се върнем назад във времето, ще видим, че през 2020 година металът се е търгувал за около 2000 долара, а през 2010 година цената му е била около 1200 долара.

Актив

„Златото през последните месеци доказа своята безалтернативност като актив с най-висока степен на сигурност“, коментира специално за „Телеграф“ топфинансистът Бисер Манолов. Според него най-големите централни банки увеличават своите запаси от благородния метал. Тенденцията няма как да се промени надолу, а по-скоро ще продължи поскъпването, като е възможно да стигне и 4000 долара за тройунция. Няма как да падне, подчерта Манолов.

България е на челна позиция в Европа по покупка и притежание на инвестиционно злато след Германия и Полша, които са традиционно сериозни купувачи на метала, опарени от висока инфлация и хиперинфлация, посочи неотдавна и анализаторът Макс Баклаян, изпълнителен директор на Tavex. Според него българинът вече разбира ползите от инвестиционното злато и че трябва да има в портфейла си физическо инвестиционно злато заради антиинфлационния му ефект.

Прогноза

Интересът към инвестиционното злато, който се наблюдава в момента, е, защото то остава основна защита срещу инфлацията и икономически и геополитически катаклизми.

„Златото спокойно може да достигне 4000 долара за тройунция и да ги надмине. Ако вземем историческа средна стойност от 15 пъти по-малко, среброто може да достигне и 200 долара", каза Баклаян, като предупреди, че среброто остава по-рискова инвестиция.

Среброто е втората най-търгуема стока в световен мащаб след петрола, същевременно е и монетарен финансов метал, исторически този метал е използван от всяка голяма империя, започвайки от древните гърци и стигайки до Америка през 20-и век.

Комбинацията от намаляващо предлагане, увеличаващо се индустриално и монетарно търсене, рециклираното му в много малки обеми и не на последно място факта, че повечето мини добиват сребро като субпродукт, водят до заключение, че съвсем скоро среброто ще отбележи нов ценови рекорд, подчертава Макс Баклаян. Той посочва, че в България търсенето на сребро през последната година се е увеличило 10 пъти.