0

О коло 300 млн. лв. са потенциалните загуби от войната в Украйна за българския туризъм това лято, сочат изчисления на „Телеграф“. На фона на затихващата COVID пандемия родните хотелиери са очаквали у нас да дойдат поне 150 000 руски туристи.

Все още никой не може да предвиди как ще се развият събитията, но прекъсването на директните чартъри на този етап ще откаже от пътуване към страната ни над 100 000 гости от Русия. Почивката у нас им е излизала средно по 300 евро. Това означава загуби за родния туризъм в размер на 30 млн. Евро, или около 60 млн. лв.

Нашата нагласа беше да имаме повече руски туристи тази година в сравнение с миналата, когато имахме около 130 000 пристигания при 50 000 през предходната 2020-а, каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Сега очевидно това не може да се случи, защото не могат да се реализират чартърните полети, които са директни. Туристите, които ще идват в България, трябва да се придвижат индиректно през Истанбул и Дубай.  От тази гледна точка очаквам, че ние ще паднем на нивата от 2020 г., тоест 50 000 руснаци ще дойдат в България това лято, обясни Драганов.

Огромни ще са загубите от украинския пазар, откъдето посрещаме всяка година още повече туристи – около 250 000. Там загубите трябва да се умножат по две спрямо руския пазар, тоест добавяме още 120 млн. лв. Към това трябва да се прибавят и загубите от пазарите на Беларус и Молдова и така общата сума може да набъбне до около 300 млн. лева.

Руснаците ще се насочат към Турция и Близкия изток, както и към Северна Африка. Но най-много ще бъдат пътуванията в самата Русия, тъй като сривът на рублата спрямо еврото и долара ще направи много скъпи воаяжите зад граница.

И докато страната ни чака по-малко туристи от Източна Европа, ще има скок на гостите от Западна. От Великобритания и Германия има ръст от над 85% на ранните записвания заради очакваното възстановяване на чартърните полети. Повече туристи чакаме и от Ирландия, Полша и Чехия. Туристите от съседните страни Румъния, Македония, Сърбия, Гърция и Турция ще бъдат приблизително на нивото от миналата година, прогнозира Румен Драганов.

Първия удар от войната в Украйна понасят в момента зимните ни курорти.  „Военният конфликт се отразява по два начина. Първо, не могат да се изпълнят резервациите, които са направени. И, второ, руските туристи остават без приходи и не могат да си платят сметките, защото картите им са блокирани, обясни Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско. 

„За туризма отново настана тежка ситуация, отново браншът ще плати сметката на всички. Когато падат бомби, туризмът не върви“, каза той. Пропадат резервациите за март, а за летния сезон България е свалена изобщо от продажби. В Банско са готови да приемат украински бежанци, но държавата трябва да разпише условията, да е ясно колко звезди трябва да бъдат хотелите, кой ще плати за тока, обясни Бистрин. 

Хотелиери в Слънчев бряг пък поясниха, че още нямат канцерилари резервации, но в последните дни няма и записвания заради войната. Ако до 10 март не спре този конфликт, туризъм няма да имаме, каза Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Самият той е готов да предложи транспорт до България и работа на бесарабски българи, които бягат от войната. Хаосът по границите обаче бил толкова голям, че плановете на родните хотелиери да изпратят автобуси засега са пропаднали. Обяснимо е, война е, но трябва да се направи нещо за хората там, каза Налбантов. Отделно по думите му трябва да се уредят бюрократичните проблеми с документите на българите от Украйна, които искат да дойдат и да работят у нас.

Всички се надяваха на украински и руски туристи, които са основен пазар. Сега нямам представа изобщо дали ще имаме някакъв сезон. Ако има, той ще бъде доста слаб, коментира Павлина Илиева, шеф на УС на Обединение „Бъдеще на туризма“, в което членуват туроператори. Имало подадени ранни резервации от страна на украински граждани, те не са отменени в момента поради чисто физическа невъзможност, защото хората си спасяват живота.

„Трябва много бързо войната да приключи и да бъдат изяснени политическите ангажименти на България като част от ЕС, за да може европейските граждани да припознаят отново Черно море и България като една безопасна, удобна за почивка и туризъм страна. Макар че аз не съм оптимист. Турция и Гърция заедно с Италия ще спечелят от това ново разпределение на нещата. Ние опираме в Черно море, а то не седи добре като сигурно море в западния печат и медии“, коментира климатологът проф. Георги Рачев, който е заместник -председател на Българската асоциация на туристическите агенции и председател на Алианса на туристическата индустрия в България 

Бизнесът готов да наеме 200 хил. украинци 

Българският бизнес е готов да даде работа на 200 хил. украинци със съответната квалификация. Това пише в писмо до премиера и министрите на финансите на труда, на енергетиката и на икономиката от браншовици, които обединяват Стопанската камара, търговско-промишлената палата, индустриалния капитал и конфедерация на работодателите.

Българският бизнес от няколко години настоява да се промени законодателството, така че да могат да наемат работници от Украйна, но това беше трудно защото тя не е страна от ЕС.

Затова работодателите предлагат правителството да разработи целева програма, насочена към намаляване на сроковете за получаване на бежански/хуманитарен статут за украински граждани, която да действа за ограничен период.

ПО ТЕМАТА РАБОТИХА: СОФИЯ СИМЕОНОВА, СВЕТЛАНА ТРИФОНОВСКА, МИЛЕНА ДИМИТРОВА