0

Ц ените продължават да растат нагоре. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Най-голямо е поскъпването при олиото, където цената на едро се е увеличила с над 23% само за седмица, като литър се търгува с 89 ст. по-скъпо в сравнение с 11 март.

Цените продължават да растат нагоре. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Най-голямо е поскъпването при олиото, където цената на едро се е увеличила с над 23% само за седмица, като литър се търгува с 89 ст. по-скъпо в сравнение с 11 март.

В малките магазини олиото мина 6,70 лева за бутилка, показват данните на земеделското министерство. Най-висока цена е отчетена в Силистра, където броят 6,73 лв. за литър. Само за седмица цената там е скочила с 2,13 лева. Над 6 лева вече се продава бутилката и в Благоевград, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Плевен и Русе.

Най-ниска остава цената в Пловдив - 4,62 лева за литър, Пазарджик и Смолян – 5 лева за литър, като там през последната седмица поскъпване не е отчетено.

Увеличението на цените в 19 от областите е с между 7,1% и 53,3% на седмична база, като най-значително е в Добрич. Това води до нарастване на средната цена за страната в по-малките магазини с 21,3%, до 5,75 лв. за литър.

Отразявайки възходящия тренд при изкупната цена на суровината от последните няколко седмици, през периода 9 – 16 март средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната се повишават чувствително, отчитат от земеделското министерство.

Цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата са в диапазона от 3,49 лв. за литър във Враца до 5,30 лв. за литър в Ямбол. В 16 области се наблюдава повишение на цените на седмична база от 1,4% до 28,1%, като най-сериозно е в Пловдив, а единствено в София се наблюдава понижение, с 0,5%. Така, средната цена на едро за страната се увеличава с 9,8%, до 4,24 лв. за литър.

Предлагането на дребно на олиото в големите търговски вериги е на цени от 4,24 лв. в Кюстендил до 5,55 лв. в Силистра. Седмичните ценови отклонения, отчетени в почти цялата страна, са в границите от - 9,1% във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен до +32,6% във Варна. В резултат, средната цена за страната в големите супермаркети се покачва с 6,1%, до 4,86 лв. за литър олио.  

През последната седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,89 лв. под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 2,11 лв. в Ловеч.

Изключение правят Смолян и Пловдив, където продуктът се предлага съответно с 0,09 лв. и 0,37 лв. за литър по-скъпо в хипермаркетите, отколкото в малките магазини.

Разликата между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,62 лв. за големите супермаркети и 1,51 лв. за по-малките магазини.

Маржът е най-голям за веригите във Варна – 1,99 лв./литър, а за малките магазини – в Ловеч – 2,93 лв./литър. В Хасково, Плевен и Ямбол цените на дребно на продукта са от 0,25 лв. до 0,41 лв. по-ниски от тези на едро.

Килограм брашно на едро също поскъпва с над 6%. При яйцата увеличението е с 4 на сто. Леко повишение има в цените на едро на захарта, брашното, ориза и пилешкото месо.

При кравето сирене и малотрайните колбаси отбелязват лек спад в цените на едро.

Намаление обаче има при плодове като банани и мандарини, както и при зеленчуците - сред тях картофи и моркови. В цената на вносните домати и краставици също се наблюдава спад.