0

В проектобюджета за 2022 година, се предвижда увеличаване на размера на ваучерите от 80 на 200 лева месечно, с които да могат да се заплащат и комунални услуги - сметките за ток, парно и вода. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на изслушване в парламентарната икономическа комисия. 

В проектобюджета за 2022 година, се предвижда увеличаване на размера на ваучерите от 80 на 200 лева месечно, с които да могат да се заплащат и комунални услуги - сметките за ток, парно и вода. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на изслушване в парламентарната икономическа комисия. 

Служители ще останат без ваучери за храна, които им дават работодателите заради липсата на бюджет за  2022 г. Това пък става ясно от официално съобщение на финансовото министерство.

В проекта за държавен бюджет за 2022 г. са предвидени още редица конкретни мерки за справяне с COVID и енергийната криза в страната. Сред тях са изплащането от държавата на средства към фирмите

на стойност разликата от увеличението на цената на тока, но не повече от 35 на сто.

Средствата по мярката са около 450 млн.лева, за енергоразпространителните дружества пък са предвидени 410 млн.лева помощи. Планирано е и по мерките 60 на 40 и „Запази ме“ да бъде отпуснато финансиране с цел редуциране на безработицата.

Нинова коментира и ситуацията с язовирите в страната. 

"Въпросът с язоворите е сложен и объркан – заварихме пълен хаос по отношение на собствеността, която се разпределя между областна управа, министерства, частни субекти и различни институти. Подготвяме цялостен анализ на състоянието на сектора, настояваме и за законодателни промени", поясни тя.   По думите й поне 4-5 институции осъществяват застъпващи се функции, което е пример за колетивна безотговорност.

„Третият проблем е решението на Министерски съвет на „Борисов“ 3 за прехвърляне от общините на язовири към държавно предприятие", заяви вицепремиерът, като допълни, че въпросния процес е довел до преместването на 416 язовира. 

В отговор на въпрос от депутата от ПП „Продължаваме промяната“ Венеция Нецова – Ангова относно Държавната консолидационна компания вицепремиерът поясни, че след разделянето на двете икономически министерства

предстои преструктуриране на дружеството.

Очакванията са това да бъде възможно до една или две седмици, междувременно обаче проверките не са спирали.

„Вече имаме един готов доклад от проверяващите органи, втори доклад от Сметната палата е в процес на изготвяне и има прокурорска преписка за средствата, отпуснати с постановление на МС на ДКК и от там на "Монтажи" за ремонт на язовири, които са в размер на 500 млн.лева, констатира Нинова.

По отношение на новата стратегия за работа на Българската банка за развитие (ББР) министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пък подчерта, че  подготвя помощ в подкрепа на розоварната индустрия и се

обсъжда такава  за финансиране на енергийни сметки.

"Подкрепата за индустриалните зони е залегнала в един от фишовете на Плана за възстановяване и устойчивост. Те са ключови за привличането на чуждестранни инвеститори, като нашата амбиция е да се подпомагат тези зони, в които има инвеститори с намерение да развиват бизнес. Помощта за индустриална зона с неясна локация и за неясен инвеститор е много рискова и може да доведе до харчене на средства без ефект", обобщи Лорер.