0

Ц ената на дизела гони 4 лева за литър, става ясно от справка на „Телеграф“ на сайта с цените на горивата фуело.нет. Данните сочат, че в момента дизел премиум, който е по-качествен, се продава на места по 3,97 лева за литър, което е само на 3 ст. от прогнозираните от редица експерти и търговци 4 лева.

На тази цена се продава по бензиностанциите на главните пътища и магистрали.  Средната цена на горивото в страната е 3,73 лева и е с 1 ст. по-скъпо от тази, на която се предлагаше в неделя. Обикновената и най-масово купувана нафта пък се продава за 3,39 лева за литър, като и тук има увлечение със стотинка за ден. 

Цената на бензина също расте, като най-масовият А95 се налива срещу 3,31 лева за литър. От началото на този месец горивото е поскъпнало с 13 ст., или 4 на сто. Дизелът пък е скочил от 1 юни досега с 11 ст. на литър. Единствено цената на пропан-бутана има задържане, като средно се продава за 1,58 лева за литър от началото на месеца към момента. Намаление от 3,64 лева на 3,56 лева има само при метана, сочат данните във фуело.нет. 

Петрол 

Цените на горивата се влияят от международните стойности на петрола. Според последна информация на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), в петък черното злато се е търгувало за 123,19 долара за барел, което е увеличение с близо 2 долара спрямо четвъртък. За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните - членки на картела. Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.

Отстъпка 

Според потребители непрекъснатото нарастване на цените на горивата ще обезсмисли планираната антиифлационна мярка на правителството за 25 ст. отстъпка. За да бъде приложена, в бюджета са заложени 150 млн. Лева, като се планира отстъпката да се предоставя до края на тази година.