0

Н ационалната полиция и ДАНС влязоха вчера в "Булгаргаз". От МВР информираха, че е започнала проверка във връзка с цените на газа.

Националната полиция и ДАНС влязоха вчера в "Булгаргаз". От МВР информираха, че е започнала проверка във връзка с цените на газа.

Иззети са различни документи. Операцията бе на шест различни адреса, като сред тях


и на частни дружества в няколко града

Часове по-късно от държавния газов монополист потвърдиха за проверките, провеждани от контролни органи, включително от служители на ДАНС и ГДНП, съобщиха от дружеството. Оттам допълват, че в качеството си на обществен доставчик със стратегическо значение за българския газов пазар "Булгаргаз" ЕАД редовно е обект на одитни и други проверки от страна на компетентните институции.

В сряда министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че КЕВР и „Булгаргаз“ са имали възможност поскъпването на природния газ за януари да бъде само 5,15% вместо над 30 на сто. Според анализите на енергийното министерство цената на газа от 1 януари е можело да бъде 107,60 лева за мегаватчас. Министърът заяви още, че


не е бил направен най-изгодният за регулирания пазар микс

между количества природен газ, доставен от Азербайджан, от хранилището в Чирен и вносните количества от Русия.

По време на парламентарния контрол енергийният министър Александър Николов информира, че и ДАНС, и МВР са се включили в търсенето на пътната карта за развитие на газопреносната мрежа, подписана с "Газпром" през 2017 г. Въпросният документ на практика е


планът за експресното изграждане на „Турски поток“ през България

Той поясни, че още през лятото на 2021 г. служебният министър на енергетиката Андрей Живков е възложил проверки, които само са установили документи, в които се споменава тази пътна карта, както и информация за сформиране на работни групи по темата. Пътната карта не е открита нито в Министерството на енергетиката, включително и в секретната каса, нито в другите предприятия, обвързани с казуса. Затова на 17 декември 2021 г. Николов е поискал "Булгартрансгаз" да изиска копие от документа от "Газпром". До този момент обаче отговор от руската компания все още няма.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров призова активно да се търси информация за тази пътна карта, още повече че предстоят преговори за новия договор за доставка на природен газ. По негови думи България не може да подпише договор, без да знае всички поети ангажименти. Ако документът беше формалност, той щеше да бъде намерен, каза Димитров и допълни, че


съмнителен е и фактът, че "Газпром" не желае да разкрие неговото съдържание


Александър Николов информира още за преговори с Азербайджан на най-високо правителствено ниво относно възможностите за доставяне на пълните договорени обеми газ по алтернативни маршрути.