0

Б ългария ще преговаря с Азербайджан за допълнителни количества природен газ, ако се появи проблем с руските доставки на синьо гориво, заяви министърът на енергетиката Александър Николов днес в парламента.

България ще преговаря с Азербайджан за допълнителни количества природен газ, ако се появи проблем с руските доставки на синьо гориво, заяви министърът на енергетиката Александър Николов днес в парламента.

"България е изключително добре позиционирана, тъй като има възможност за доставка от две алтернативни трасета, включително от Южен газов коридор. "Булгаргаз" заедно с БЕХ прави всичко възможно при настъпване на допълнителни рискове количествата, доставени по трасето на Южен газов коридор, а именно по дългосрочния договор с азербайджанската нефтена компания SOCAR, да бъдат увеличени. България има достъп и до възможност за втечнен газ - през терминала „Ревитуса“ в Гърция. Има сключени допълнителни договори за количества, които дават възможност за удължаване на добивния период от Чирен, съответно за по-висока степен на сигурност и за бизнеса", поясни министърът.