0

Л етището край Русе ще заработи в края на годината. Това заяви заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов в крайдунавския град по време на форум, посветен на енергийната ефективност в транспорта. По думите му средствата, които държавата обеща да инвестира в летището, вече са отпуснати.

"2,6 милиона лева са по сметките на община Русе. В постановлението на Министерския съвет е написано условие, че сумата може да се използва, когато бъде верифицирано от общината, че не представлява нерегламентирана държавна помощ", коментира кметът на Русе Пенчо Милков. Припомняме, че транспортното министерство предвижда и изграждане на пет моста над река Дунав.

"Ние искаме не само втори Дунав мост при Русе. Освен това, сме поели ангажимент за удълбочаване на река Дунав, така че да може корабоплаването да се извършва 365 дни в годината. Срокът за пускане на роро терминала ни е юни месец”, подчерта Върбанов, според който до 2026-а година в България се очаква да бъдат регистрирани приблизително 30 000 електромобила.Към момента тези автомобили са по-малко от 10 000. Според него  основната цел на правителството в сферата на транспорта трябва да бъде намаляването на вредните емисии и декарбонизирането на България.