0

Я бълки от Нова Зеландия се появиха в някои български вериги. За да достигнат до трапезата на българина, плодовете са пропътували над 17 000 километра от другия край на света. Повечето ябълки във веригите към момента обаче са български, а цените им варират от 1,50 лева на промоция до към 2,50 лева, а новозеландските са 5 лв. за килограм.

В част от хипермаркетите се мяркат и лъскави италиански ябълки, намазани с восък, за да придобият по-апетитен вид. Цената им също е около 5 лева за килограм.

Появата на ябълки от другия край на света е екзотика за нашия пазар, коментира пред „Телеграф“ производителят от Пловдив Красимир Кумчев, който е наричан Царя на ябълката. Самият той бил виждал у нас да се предлагат също ябълки от Чили и Аржентина.

Вносът от тези далечни страни обаче не е толкова страшен за родния производител. Най-голямата тревога буди нашествието на полските ябълки, които са солидно субсидирани. Конкуренцията е вътре в Европа. Затова или трябва да изравним субсидиите за българските стопани с тези за европейските, или да ги махнем съвсем, коментира още Кумчев.

Той съобщи още, че до няколко месеца ще започне да изкоренява ябълковите си насаждения, тъй като заради конкуренцията на солидно субсидираните европейски производители, родното производство е губещо.

Още преди пет години той е поверил стопанството си в ръцете на синовете си, които казали, че не могат да продължават да продават нещо, от което се губи и затова минават към производството на зеленчуци.

Отдавна предупреждавам, че до 10 г. българската ябълка ще е само за цвят в магазините, каза още Кумчев.