0

Р уски банки започват да пускат карти от китайската платежна система UnionPay, обявяват от финансовите институции. Това става, след като Visa и Mastercard съобщиха, че спират дейността си там.

Общо седем руски банки вече са извадени от SWIFT и не могат да извършват финансовите си операции в световен мащаб. Причината са санкциите на Европейския съюз заради военните операции на Русия в Украйна.

От cиcтeмaтa са извадени „Hoвиĸoмбaнĸ“, „Oтĸpитиe“, „Πpoмcвязбaнĸ“, „Бaнĸ Poccия“, „Coвĸoмбaнĸ“, „Bнeшeĸoнoмбaнĸ“ и „BTБ Бaнĸ“.

Мярката ще влезе в сила от 12 март. Тя не засяга ключовите руски банки „Сбербанк” и „Газпромбанк”, чрез които се извършват плащанията за руски газ и петрол.

От Русия не са се изтеглили все още от Home Credit Bank, собственост на чешката група PPF. От сайта на банката информират, че обслужват клиенти нормално, включително и по отношение на тегленията. Компанията, която е собственик на банката, е основана от загиналия в катастрофа с хеликоптер Петър Келнер.

PPF Group е международна инвестиционно-финансова група, регистрирана в Амстердам. Инвазията на Русия в Украйна разтърси пазарите по целия свят. Крайните цени на петрола скочиха, а руската рубла се срина. Според главния изпълнителен директор на британската компания „Шрьодерс“ офанзивата на Русия ще промени фундаментално финансовите пазари на Стария континент.

След спирането на московската борса „Шроьодерс“, както и други фирми, които управляват активи, са блокирали продажбата на руски акции. Очакванията на британската компания е ситуацията да продължи да се влошава през следващите дни.