0

З аради блокираните си карти и разплащателни сметки руски и беларуски туристи нямат възможност да заплатят за почивките си у нас. Това заяви пред „Монитор“ председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. Чужденците си тръгват преждевременно от България през специално организиран коридор, минаващ през Истанбул.

Заради блокираните си карти и разплащателни сметки руски и беларуски туристи нямат възможност да заплатят за почивките си у нас. Това заяви пред „Монитор“ председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. Чужденците си тръгват преждевременно от България през специално организиран коридор, минаващ през Истанбул.

По думите му представителите на българския бизнес са решили „да покажат човешкото си лице“. Тъй като сметките на гостите им са блокирани,

хотелиери ще търсят парите си от онлайн платформите за резервации

тъй като те би трябвало да са блокирали поне част от сумите. Другият вариант, който им остава, е да се надяват войната между Русия и Украйна скоро да приключи, за да може санкциите към съюза да бъдат премахнати. Все още не е ясен точният размер на загубите им, но според Бистрин те достигат хиляди левове.

„Това се случва и на много други колеги. Остава въпросът как ще ги осчетоводим - трябва да се проведе среща с Националната агенция по приходите (НАП) и Министерството на финансите“, поясни той, като допълни, че предвидената дискусия между представители на туристическото министерство, браншовици и представители на Българската банка за развитие (ББР) е била пълен провал. На планираната среща обаче се появяват единствено кметът на Банско Иван Кадев, двама представители на Банката за развитие и няколко браншовици, сред които и Бистрин.

„От страна на правителството не дойда никой – браншът, меко казано, остана разочарован“, поясни хотелиерът, като допълни, че председателят на комисията по туризъм към Народното събрание Илин Димитров се е оказал контактен и затова не е успял да присъства на срещата. 

Така

всички въпроси, които браншовиците имат, остават без отговор

Неясно е и бъдещето на остатъка от зимния сезон и предстоящите летни месеци.

„В Банско имаме много силна руска и украинска общност - традициите ни в зимните спортове са силни. Колегите споделиха, че датите на резервациите, които сме приели, не могат да бъдат заменени - дали сме стоп канселация за тези периоди“, поясни хотелиерът. Бистрин подчерта, че по информация на една от най-големите туристически агенции, водещи руснаци у нас, има „заповед“ България да бъде свалена от каталозите за пътувания.