0

Ц ените в онлайн платформите и приложенията за настаняване в хотели, къщи за гости и вили може да се повишат при отпадане на клаузата, налагана от онлайн платформите за гарантирано най-добра цена. Очаква се промяната да стане факт през април, когато Законът за цифровите пазари трябва да влезе в сила. Това съобщиха от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета (ХОРТЕК), на която БХРА е единствен пълноправен член за България.

Златко Златанов, зам.-председател на БХРА, коментира, че налагането на подобни ценови ограничения оказва натиск върху бранша, който е принуден да се състезава в предлагането на по-ниски цени. Това пък неминуемо се отразява върху качеството на услугата, както и липса на инициативност за иновации. Според него подобни ограничения и изисквания не трябва да има, а хотелиерите сами да преценяват на какви цени се предлагат услугите им. Това на практика означава, че в платформите като Booking и Airbnb след 1 април цените ще бъдат такива, каквито се предлагат от хотелиерите, без отстъпки и намаления, освен ако самият оператор не предлага.

Подкрепа

От ХОТРЕК са категорични, че Законът за цифровите пазари е чудесна възможност за постигане на справедливи и отворени дигитални пазари и осигуряване на по-добра среда за бизнес потребителите, които зависят от онлайн порталите, за да предлагат своите услуги на единния пазар. В тази връзка ХОТРЕК иска да подчертае своята силна подкрепа за предложените от Европейския парламент изменения, които биха попречили на платформите да налагат каквито и да било клаузи за ценови паритет и искания за гарантирано най-ниска цена.

Условия

Забраната на всички клаузи за ценови паритет ще позволи на хотели и други места за настаняване да предлагат по-добри цени, условия и наличности на потребителите. Клаузите за тесен ценови паритет са забранени вече от националното законодателство в Австрия, Белгия, Франция, Италия и Португалия. Освен това германският федерален съд в своето решение от миналата година издаде забележителна присъда, забраняваща „тесните“ клаузи за най-добра цена, наложени от портала за резервации Booking.com на хотели.