З имната ваканция у нас без представяне на отрицателен резултат от PCR тест ще бъде възможна за гражданите на едва четири от 26-те държави-членки на Европейския съюз (ЕС), показа справка на „Монитор“. Правителството затяга граничните мерки заради върлуващия в Общността нов щам на коронавируса - Омикрон.

Зимната ваканция у нас без представяне на отрицателен резултат от PCR тест ще бъде възможна за гражданите на едва четири от 26-те държави-членки на Европейския съюз (ЕС), показа справка на „Монитор“. Правителството затяга граничните мерки заради върлуващия в Общността нов щам на коронавируса - Омикрон.

Според цветовата карта за разпространението на COVID-19,


22 от страните ЕС се намират в червената зона на България,


три са в оранжевата, а само една попада в зелената - Румъния. Така се оказва, че гражданите на по-голямата част европейските държави ще се наложи не само да са ваксинирани или преболедували заразата, но и да предоставят отрицателен резултат от PCR тест при влизане в страната.

Последната заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова гласи, че жителите на Унгария, Финландия и Чехия сега могат да влизат в България, само срещу един от компонентите, включени в цифровия COVID сертификат - ваксина, документ за преболедуване или отроцателен PCR. Макар Румъния все още да се намира в зелената зона, живеещите в северната ни съседка също ще трябва да представят здравен документ.

Припомняме, че от 19 януари в сила ще влезе и правилото, че деца от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, ще се


допускат на територията на страната единствено срещу PCR,


направен до 72 часа преди влизането в страната. Ако не представят такъв документ, те ще бъдат поставени под 10-дневна карантина. До момента изискванията за пристигащите от „червена зона“ деца от 12 до 18 г. бяха същите като за възрастните - отрицателен резултат от изследване и документ за ваксинация или преболедуване.

На фона на новите здравни мерки зимният сезон у нас до момента протича при идеални условия и пълни курорти.

„Започва да се наблюдава спад в записванията и дори има сторниране на ваканции и чартъри“, коментира министърът на туризма Христо Проданов по време на изслушване в ресорната комисия в Народното събрание, предаде travelnews.bg. По думите му oтменянето на полети и почивки в България се дължи основно на влошаването на епидемичната обстановка в страната.

Последните данни на Министерството на туризма сочат, че зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово са отчели ръст от


30-40% на туристите в началото на сезона.


Британците, почивали у нас например, са се увеличи седем пъти в периода декември 2020 – 2021 г. Очакванията на ведомството обаче са, че засилващата се вълна от Омикрон във Великобритания ще предизвика масови откази. Сериозен риск от анулиране на резервациите създават и допълнителните разходи, които семействата ще трябва да направят за PCR тестове. Ресорният министър счита, че ако отново трябва да бъде наложен локдаун, то той трябва да бъде валиден не само за сектор туризъм, но и за всички останали. С цел избягване на този вариант и гарантиране безопасността на българските и чуждестранните гости в родните курорти се обсъжда и обособяването на карантинни хотели. Разходите за престой е предвидено да се поемат от държавата.

Проданов и председателят на Комисията по туризъм Илин Димитров изразиха опасенията си от друг сериозен проблем, пред който е изправен секторът -


недостигът на персонал.


“За мен най-важният приоритет е да започне организация за разрешаване на трудностите с кадрите”, категоричен бе министърът, като допълни, че ще се търси допълнителна възможност за дуално обучение - ученици и студени от специализираните техникуми и университетски специалности да могат да посещават стажове и практики в туристическите обекти. Предвидено е да бъде облекчена и процедурата за наемане на работа на граждани от трети страни. Друго предложение на министерството е ваучерите за храна да започнат да важат и за туристически услуги. Според Проданов по този начин българите ще бъдат стимулирани да останат в страната за своята лятна или зимна ваканция.


Хижар вече е професия


Министерството на труда и социалната политика добави професията хижар към Националната класификация на професиите и длъжностите с код 14393014. Това съобщи изпълнителният секретар на Българския туристически съюз (БТС) инж. Васил Николов, предаде Агенция "Фокус".

По думите му това ще предостави възможност всички хижари да бъдат назначавани на длъжността, която реално заемат. До този момент те бяха назначавани като салонни управители, бармани, камериери/камериерки или на други длъжности, които не отговаряха на спецификата на положения от тях труд.

Промяната е в сила от 1 януари 2022 и всички стопани на хижи вече могат да преназначават своите хижари. Съвместната работа на специалисти от БТС и Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) по създаване на държавен образователен стандарт за обучение по професията хижар продължава.


Пампорово без празненства за Световния ден на снега

Празничната програма по случай Световния ден на снега в Пампорово беше отменена заради ограничителните мерки срещу COVID-19, съобщи БНР. От курорта информираха, че честванията се отлагат за средата на февруари. Другите два големи ски курорта у нас обаче все пак решиха да отбележат празника.

В Боровец например денят бе специален за малките скиори, тъй като еднодневната лифт карта беше на цена от 1 лв. за деца до 13 години. За гостите на курорта бяха организирани още безплатни ски и сноуборд уроци в ски училището на пистата. В най-посещаваният зимен курорт у нас също зарадваха малчуганите до 12 години с дневни карти за по левче.

Заради епидемичната обстановка в страната обаче през тази година на Бъндеришка поляна не бяха раздавани обичайните безплатни лакомства и чай. Основната идея зад инициативата на Международната федерация по ски, която традиционно се провежда през третата неделя на месец януари, е младите хора да се научат да обичат и уважават планината.