0

Р уската агресия в Украйна изстреля разходите за въоръжения в Европа и бележи нов етап, където водеща е Германия. Такъв извод правят производители на оръжия на голямото отбранително изложение в Рияд, Саудитска Арабия.

„Имаше мир в продължение на десетилетия и хората си мислеха, че ще има вечен мир. За съжаление това се оказа погрешно“, заявява пред Ройтерс Христо Ибушев, изпълнителен директор на българската фирма „Арсенал“, която също е представена на форума в Рияд.

Разходи

В изложението участват почти 600 компании, включително от Украйна и Русия, които показват своята продукция. Германия, Дания и Полша вече заявиха намерението си да увеличат ударно разходите си за отбрана на фона на войната на Русия в Украйна.

Канцлерът Олаф Шолц посочи, че Германия може да купи стелт изтребители F-35 от САЩ. Военният бюджет за тази година ще е 100 милиарда евро на фона на 47 милиарда само година по-рано. „Ролята на отбраната се променя драматично“, заявява европейски шеф на оръжейна компания пред Ройтерс.

В Рияд Русия представя прецизно насочващи се ракети и артилерийски системи, подобни на тези, които се използват в момента във войната в Украйна. Руските представители отклоняват въпроса как ще става разплащането при евентуални сделки заради санкциите. Западни експерти казват, че ще бъде много трудно да се плаща на руските производители, но не и невъзможно.

Показаните от Украйна бронирани машини и друго въоръжение веднага след края на форума в Рияд ще се отправят директно на фронта, посочва Ройтерс, позовавайки се на представител на Киев на изложението.

Анализ

По повод на изложението авторитетният сайт bne IntelliNews публикува анализ за състоянието на военно-промишления комплекс в страните от Централна и Източна Европа.

За България се подчертава, че тя е най-големият производител на оръжия сред източните страни, членки на ЕС. Повечето от специалната продукция днес е подобрена версия на оръжията по време на комунистическия период, но има нови разработки. Дава се пример с ВМЗ „Сопот“, където ще правят дронове съвместно с израелска компания.

У нас в момента има две големи оръжейни фирми - „Арсенал“ и ВМЗ „Сопот“, както и ЕМКО и Дунарит, пише още bne IntelliNews.