0

"Скоковете на цената на тока, които виждаме на световните борси, няма да засегнат българските потребители - нито от 1 април, нито от 1 юли". Това заяви новият председател на КЕВР Станислав Тодоров в "Здравей, България" по Нова телевизия.

"Скоковете на цената на тока, които виждаме на световните борси, няма да засегнат българските потребители - нито от 1 април, нито от 1 юли". Това заяви новият председател на КЕВР Станислав Тодоров в "Здравей, България" по Нова телевизия.

"От 1 април не очаквам поскъпване на тока за бита. Следващата възможна дата е 1 юли. Правим всичко да няма шоково поскъпване тогава. Ако има увеличение, със сигурност то ще бъде под 10%", допълни Тодоров. Той уточни, че има лостове, с които това да се постигне. В момента се правили анализи.

"Имаме състояние на война много близко до българските граници. Цените на електричеството на борсата са в порядъка на 10 пъти по-скъпи от миналата година, както е и с газа", обясни актуалната ситуация Станислав Тодоров.

"Комисията работи активно по изчисляване на ценовите компоненти, които влизат в цената за тока за бита. България е в много спокойна ситуация по отношение на електроенергията, за разлика от газа, защото има собствено производство, което е достатъчно да осигури нуждите на бита и бизнеса. Газа внасяме изцяло. Скоковете на световните борси на газ и електричество няма да засегнат в такава степен българските потребители", каза той.

По думите му най-разпространената тарифа за ток за бита е 20 стотинки дневна и 15 стотинки нощна тарифа. "От тях 6 стотинки са за пренос", обясни Тодоров.

„Булгаргаз” има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ. Ще изчислим цената за потребителите, като дойде краят на месеца. Ако войната свърши и Русия започне да доставя газ както преди това, цената ще падне драстично, но към днешната дата увеличение ще има и то няма да е с 3%. „Булгаргаз” ще даде прогнозна цена за април”, заяви още Станислав Тодоров.

Той коментира и образуваното дело в Конституционния съд относно избора му за шеф на КЕВР.

"ГЕРБ, които са внесли искането пред Конституционния съд, две години не са внесли предложение за нов председател на КЕВР. В тази процедура ГЕРБ не предложиха своя кандидатура. И един месец след решението те се сетиха и предприеха тези действия. Аз нямам никакви притеснения. Това са политически игри и аз няма как да взема отношение по тях", заяви Тодоров.