0

П редседателят на втората по големина швейцарска банка "Креди Сюис груп" и бивш главен изпълнителен директор на "Лойдс бенкинг груп" - Антонио Хорта-Осорио - се оттегли от поста си едва девет месеца след като оглави банковия борд. Поводът беше поредицата от погрешни действия, между които и съобщени нарушения на наредбите за карантина срещу коронавируса на Швейцария и на Обединеното кралство, подронили доверието в управлението му.

Председателят на втората по големина швейцарска банка "Креди Сюис груп" и бивш главен изпълнителен директор на "Лойдс бенкинг груп" - Антонио Хорта-Осорио - се оттегли от поста си едва девет месеца след като оглави банковия борд. Поводът беше поредицата от погрешни действия, между които и съобщени нарушения на наредбите за карантина срещу коронавируса на Швейцария и на Обединеното кралство, подронили доверието в управлението му.

Оставката на Хорта-Осорио се случва след разследване, поръчано от банковия мениджмънт, съобщи официално на 17 януари "Креди Сюис". Той е заменен незабавно с члена на банковия борд Аксел Леман.

Внезапното оттегляне на Хорта-Осорио идва след катастрофална година за банковата група, в която тя загуби над 5 млрд. щ. долара от двата скандала с фирмата за финансови услуги Greensill Capital и с фамилния офис Archegos Capital Management, а акциите й поевтиняха с 20 процента. Бившият главен изпълнителен директор на "Лойдс бенкинг груп" пое управлението със задача да поправи щетите и да коригира рисковото поведение на швейцарския кредитор.

Подробности за пандемичните нарушения на Хорта-Осорио се появиха за първи път преди малко повече от месец. Те разкриха, че банкерът се е върнал от Великобритания в Швейцария на 28 ноември и е заминал за Иберийския полуостров преди да изтече 10-дневния период на задължителната по онова време карантина. Тогава банката коментира, че "със съжаление е разбрала" за престъпването на правилата. От вътрешното разследване на кредитора обаче става ясно, че е имало и друго нарушение на карантината през юли 2021-а. Тогава председателят на институцията е присъствал на финалите по тенис на Уимбълдън в противоречие с COVID-наредбите на Острова.

"Съжалявам, че някои мои персонални действия предизвикаха затруднения за банката и посвавиха под въпрос способността ми да представлявам институцията на национално и задгранично равнище", посочва в официално изявление Хорта-Осорио. И допълва, че се надява оставката му "да е в интерес на банката и на акционерите й в този критичен момент".

Всеобщото мнение беше, че Хорта-Осорио ще управлява "Креди Сюис" с твърда ръка след като успя да спаси английската "Лойдс бенкинг груп" от фалит. Оттеглянето му може да дестабилизира още повече швейцарския кредитор, защото той все още не е приключил с промяната на банковата култура и с въвеждането на "персонална отговорост и отчетност".

Преди да стане главен изпълнителен директор на "Лойдс", Хорта-Осорио ръководи британското поделение на испанската "Банко Сантандер" и работи за различни банки в САЩ, Португалия и Бразилия. В британския кредитор той е разследван за потенциално нарушаване на разходната политика, свързано с персоналните му разходи, направени по време на негово бизнес пътуване. Тогава е оправдан след констатация, че той ги е платил от джоба си.

Новият председател на "Креди Сюис" - Аксел Леман - е избран за член на борда през октомври 2021-а и оглавява банковата комисия за риска. Той идва от "Ю Би Ес груп", където ръководи индивидуалния и корпоративен бизнес на швейцарския банков лидер. Преди това Леман работи почти две десетилетия в "Цюрих иншуърънс груп" на различни позиции, между които - и главен директор за риска. Бордът на швейцарския кредитор ще предложи той да бъде избран формално за председател на институцията на годишното събрание на акционерите й на 29 април.

Междувременно, "Креди Сюис" е информирала незабавно швейцарския финансов регулатор FINMA за оставката на Хорта-Осорио и за замяната му с Леман. Банковата група е в тесен контакт с надзорника откакто стана ясно, че оттеглилия се от поста си председател е нарушил правилата за карантина.