0

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ за май да бъде 157,73 лв. за мегаватчас (80.65 EUR/MWh). Това обявиха от компанията на своята интернет страница. Това е ударно повишение на цената тъй като в момента тя е 113,73 лева за мегават час. Поскъпването е с цели 38,7%. Новината идва на фона на повишените цени на синьото гориво и на международните пазари. В понеделник стойността на горивото достигна 345 евро на мегаватчас.

Тъй като се очаква от април да отпадне и мораториумът върху цените на електроенергията и топлоенергията е възможно новото увеличение да предизвика рязко поскъпване на цените на топлоенергията. Окончателното предложение на "Булгаргаз" се очаква в началото на април, след което на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи окончателната цена.

Припомняме, че цената на газа за март месец е 113,73 лв./MWh. За сравнение през декември миналата година, цената на газа беше 102,33 лв./MWh. А цената за януари беше 133,41 лв./MWh.

Припомняме, че Министерски съвет одобри компенсация за битовите потребители, която беше само за месец декември и януари. Програмата струваше на правителството 140 милиона лева. В сметките за месец януари 2022 г беше включен целият размер на компенсацията за месец декември 2021 и месец януари 2022 г.