0

Ц ената на петрола сорт Brent сутринта на световните борси увеличи с 5,8% до 119,5 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол поскъпна с близо 5% до 116,04 долара за барел. Според Bloomberg котировките на нефта продължават да се движат упорито нагоре, достигайки най-високото си равнище от 2008 г. насам. Потребителите упорито странят от руския петрол, а ОПЕК+ поднови скромния ръст на добива за месец април.

Цената на петрола сорт Brent сутринта на световните борси увеличи с 5,8% до 119,5 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол поскъпна с близо 5% до 116,04 долара за барел. Според Bloomberg котировките на нефта продължават да се движат упорито нагоре, достигайки най-високото си равнище от 2008 г. насам. Потребителите упорито странят от руския петрол, а ОПЕК+ поднови скромния ръст на добива за месец април.

От своя страна страните от ОПЕК+ (сред които е и Русия) договориха ново скромно увеличение на доставките за месец април по време на среща, белязана от темата за войната в Украйна. Коалицията от 23 страни ратифицира увеличението от 400 хил. барела на ден,

продължавайки досегашното постепенно повишение на производството

което бе ограничено по време на пандемията, съобщава Bloomberg, позовавайки се на официално изявление. Инвазията на Русия в Украйна предизвика тревоги за доставките на редица суровини - от енергийни до земеделски, и накара потребители като Китай да се запасяват. Скромният ръст, който обаче много членки не успяват да изпълнят заради проблеми с капацитета, се губи на пазара, който бе разтърсен от руското военно нападение срещу Украйна. Русия е вторият по големина член на алианса ОПЕК+.

В същото време Международната агенция по енергетика предупреди, че

международната енергийна сигурност е застрашена

и планира извънредно отпускане на количества петрол от резервите на САЩ и други страни.

Досега САЩ, Европа и съюзниците им се въздържат от санкции върху енергийния сектор на Русия заради опасения за ефекта върху растящите цени върху потребителите.

При сорта Brent се запазва тенденцията спот доставките да са по-скъпи от фючърсните, което е сигнал за притесненията на пазара за снабдяването. В сряда администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че ще се опита да отнеме статута на Русия на водещ производител на петрол и газ, като ограничи износа на технологии за енергийния сектор. В същото време водещи енергийни компании като BP Plc,

Shell Plc и Exxon Mobil Corp. заявиха, че се изтеглят от Русия

Отделно от американската администрация за енергийна информация съобщиха, че американските резерви суров петрол са намалели с 2,6 млн. барела миналата седмица. Запасите в ключовия център в Кушинг са намалели за осма седмица, като спад има и при резервите бензин.

ОПЕК над границата от 110 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за сряда се покачи до над 110 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си. Котировките достигнаха 112,20 долара срещу 103,89 долара във вторник.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните - членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), Ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или Сахарска смес (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.