0

Ц ената на олиото у нас е двойно по-висока от тази, на която се предлага в магазините в северната ни съседка, установи проверка на „Телеграф“. В България в големите вериги литър слънчогледово масло върви по 5-6 лева, а в малките магазини стига и 6,82 лева, сочат данни от седмичния ценови анализ на Министерството на земеделието.

За сравнение в Румъния средната цена на олиото е около 3,50 лева, като има обекти, в които може да се купи и за 3,35 лв. за литър. 

Според статистиката от началото на март досега се отчита сериозно повишение на цените, отразяващо възходящия тренд при слънчогледа, заради военния конфликт в Украйна.

Месечното поскъпване на продукта на едро е с 26,7%, а на дребно – с 22,9% за големите супермаркети и с 49,9% за по-малките магазини.

На едро мазнината е най-скъпа в Добрич и Шумен, където литър удари 5,50 лв., а в големите вериги то вече се продава по 6 лева в Добрич.

В останалите търговски обекти, които не са част от вериги, най-скъпо се продава в Ловеч, където литър олио струва 6,82 лв.

Драстична разлика в цените на дребно между България и Румъния има и при захарта и брашното.

В северната ни съседка килограм от суровината за хляб се продава за 1,10 лева, а у нас то стигна 1,85 лв. за кило. При него увеличението в рамките на последния месец в магазините за продажби на дребно е между 9 и 15 на сто. 

Захарта е другата стока, която поскъпва значително в последните месеци.

Само за миналата седмица цената й е скочила в 11 области и вече се търгува за 2,05 лева за кило, което е близо двойно повече спрямо стойността й в Румъния, където излиза около 1,10 лв.

В магазините, които са част от търговските вериги, се продава по 1,78 лв. за кило.

В част от обектите пък наложиха лимит на покупките на захар, като продават на клиент до 1 килограм, за да няма празни щандове.

Част от разликата в цените на едни и същи продукти се дължи на ДДС, който в северната ни съседка е 9 на сто, а у нас е 20%. Въпреки това, дори и да бъде премахнат този данък, у нас цените са значително по-високи.