0

С рокът за групов лов на дива свиня е удължен с една седмица със заповед на министъра на земеделието. Така ловните дружини ще имат възможност да ловуват и през предстоящите почивни дни. Причината са новооткритите огнища на Африканска чума по свинете сред дивите свине в страната.

Срокът за групов лов на дива свиня е удължен с една седмица със заповед на министъра на земеделието. Така ловните дружини ще имат възможност да ловуват и през предстоящите почивни дни. Причината са новооткритите огнища на Африканска чума по свинете сред дивите свине в страната.

Намаляването на популацията на дивата свиня е важна част от мерките, които трябва да се прилагат за ограничаване и ликвидиране на опасната заразна болест. Преди дни Агенцията по безопасност на храните обяви още 15 вторично възникнали огнища на африканска чума сред дивите свине в страната. Заразата е открита в 15 различни региона на териториите на десетки ловни горски стопанства. Тъй като болестта е регистрирана само при диви свине, няма определени предпазни и наблюдавани зони. Мерките за ограничаване на заразата предвиждат ловци и горски служители да претърсват рисковите територии за умрели свине или такива с необичайно поведение.

При спазване на всички изисквания за биосигурност от съмнителни и загинали животни се вземат проби и се изпращат за изследване. Ловците са запознати с правилата, които задължително трябва да спазват при откриване на труп на дива свиня, за да не се разпространява африканската чума по свинете.