0

В оенният конфликт между Украйна и Русия застрашава износа на български лекарства за двете страни. Това прогнозира за „Монитор“ икономистът Аркадий Шарков. „Годишно България изнася фармацевтични продукти за около 300 млн. лв. за Украйна и Русия. Пренасочването на този експорт е сложно, тъй като част от тях нямат и разрешение за употреба на територията на ЕС, а също и има разлика в търговските наименования, опаковането, лекарствената форма, количеството“, поясни икономистът.

Военният конфликт между Украйна и Русия застрашава износа на български лекарства за двете страни. Това прогнозира за „Монитор“ икономистът Аркадий Шарков. „Годишно България изнася фармацевтични продукти за около 300 млн. лв. за Украйна и Русия. Пренасочването на този експорт е сложно, тъй като част от тях нямат и разрешение за употреба на територията на ЕС, а също и има разлика в търговските наименования, опаковането, лекарствената форма, количеството“, поясни икономистът.

Според него България е част от европейската и глобалната търговия - всяко едно нейно нарушаване - дали заради ембарго, война или пандемия, неминуемо носи потенциална опасност от загуби за производителите, които трябва да бъдат компенсирани.

Нарастването на цените на енергията от началото на февруари доведе до

поскъпване между 25% и 30%

на цените на някои лекарствени продукти без и със рецепта.

“В абсолютни стойности поскъпването е сравнително малко, до 3 лева на продукт, и касае най-вече широко употребявани терапии, но това не означава, че всеки може да си го позволи естествено“, каза още Шарков.

По думите му в най-общ план поскъпването засяга добре утвърдени терапии, познати на българския пациент и ползвани на ежеседмична или ежемесечна база. Това например са определени групи антибиотици, обезболяващи или смъкващи температура лекарства, както и терапии за широкоразпространени социално-значими заболявания.

Според него

причините за поскъпването са няколко

задръстването по линиите за доставка, преместването на производствата на активни вещества от Китай към Индия и други държави, повсеместното поскъпване на продуктите вследствие инфлационната спирала, в която се намираме, повишението на косвените разходи, сред които газ, електроенергия и пр., и не на последно място - активният конфликт между Русия и Украйна.

„В момента на дневен ред също така е и обсъждането на фармацевтичната и индустриалната стратегия на ЕС за връщането на производството. Светът става все по-затворен“, пояснява той.

Шарков смята, че най-бързият и ефективен начин да се избегне по-нататъшно поскъпване на лекарствата е намаляването на ДДС. „Другата опция е облекчаване на рестриктивните регулаторни механизми по отношение на цените на лекарствата. Не на последно място е и намаляването на доплащането чрез увеличаване на процента, който държавата плаща за лекарства, покрити от НЗОК, който за най-голямата група обществено и социално-значими заболявания – сърдечносъдовите, е едва 25%“, добави икономистът.