0

И злизат все нови и нови данни по темата с "виртуалните" животни и предстои сигналите да бъдат предоставени на ДФ „Земеделие“ и на Агенцията по храните за извършване на проверки. „Констатираните нарушения ще се отразят върху изплащането на суми. Засега констатацията е, че около 30% от заявените животни са в сферата на виртуалните", каза служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков, цитиран от БНР.

Излизат все нови и нови данни по темата с "виртуалните" животни и предстои сигналите да бъдат предоставени на ДФ „Земеделие“ и на Агенцията по храните за извършване на проверки. „Констатираните нарушения ще се отразят върху изплащането на суми. Засега констатацията е, че около 30% от заявените животни са в сферата на виртуалните", каза служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков, цитиран от БНР.

Той обясни, че 80 на сто от хората в списъците на кметовете вече са получили дърва за огрев. По думите му в района на Гоце Делчев вече има излишък на дърва в складовете. Той заяви, че след изборите дърва ще има в изобилие. Бозуков даде пример от Кърджалийско, където кметовете имали по три списъка – „един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия и по тези списъци въздействат  върху населението“.

По повод приключилия одит в Агенцията по храните земеделският министър изтъкна, че „има доста интересни неща“. Той съобщи, че ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор на Агенцията по храните (БАБХ). Проверката на инспекторите показва, че БАБХ е действала в полза на конкретни големи фирми. Вносът на пилешко месо е бил ограничаван под претекст, че има салмонела.

„В разписания текст на заповедта пише, че птичето месо и субпродукти да бъдат поставени под забрана до получаване на резултати от лабораторното изпитване, без да има нужда, без да има особен случай на салмонелата, като заповедите на изпълнителния директор са незаконосъобразни и са предпоставка за корупционни практики от служители от областните дирекции по безопасност на храните, извършващи официален контрол на пратките с птиче месо с произход Полша и внос от трети страни. Фактът, че е извършен такъв контрол, за да се задържа внос на месо и яйца предизвикват известни съмнения“, каза министърът.

Той обърна внимание и върху „превъзлагане на дейности, които самата БАБХ може да извършва със своите лаборатории, а по незнайно какви причини те са предоставени за извършване от други лаборатории“, което е довело до натрупване на задължения от 18 млн. лв. към тези фирми. Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства, допълни Бозуков.