0

О т 1 април най-вероятно второкласните пътища ще бъдат включени в обхвата на тол системата, обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов по БНТ.

От 1 април най-вероятно второкласните пътища ще бъдат включени в обхвата на тол системата, обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов по БНТ.

Дотогава министърът


ще проведе срещи с браншовите организации


"за да стане с мир и без протести". Според него камионите рушат пътищата най-много, когато са претоварени, и затова ще започне активно събиране на всички наложени глоби за подобни нарушения. Сега за ползването на второкласната пътна мрежа не се плаща, а става въпрос за близо 3000 км, като предстоят разговори с браншовите организации. Към момента обхватът на тол системата е малко над 3100 км, като в тях влизат около 800 км магистрали и 2300 км първокласни пътища.

Караджов припомни, че


два пъти повече средства се събират от винетките


за леките автомобили, отколкото от тежкотоварните международни и вътрешните превози.

Строителният министър информира още за около 100 млн. лв. несъбрани глоби при нарушения от превозвачите, преминаващи по първокласната републиканска мрежа. Той е дал срок до 1 месец да бъдат събрани. Караджов добави, че спира проекта за тунела под Шипка. Причината - оказало се, че се предвижда само по една лента за движение в двете посоки. По думите му ще бъде възложено ново проектиране.

Относно изграждането на автомагистрала „Хемус“ министърът съобщи, че фирмите, получили авансови плащания за строителството,


настояват за индексация на договорите


тъй като не можели да продължат да работят на сегашните цени. Това каза регионалният министър Гроздан Караджов за БНТ. Той уточни, че вече са получени писма в агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) с подобни искания. Той припомни за авансово преведените 1,3 млрд. лева за строителството на магистралата, като в договорите е било записано, че парите са били използвани за купуването на материали на по-ниски цени, за да не се вдигнат впоследствие. "Мога да определя исканията като малко извън нормите на добрия тон", допълни Караджов.