0

Ч астна железопътна компания за товарни превози, която оперира в България, спря дейността си заради рекордните цени на тока. Това е безпрецедентен случай, в който влаковите превози са блокирани заради драстично увеличение на електрическата енергия.

В сряда цената на еленергията в сегмента „Ден напред“ стигна 824 лева за мвтч, коментираха от най-голямата частна железопътна компания в Южна България в ефира на bTV.

„Няма как да не е спекула, това е пълно безумие! Не може 824 лв., при положение че нивата на тока бяха 100-200-300 лв. преди 3-4 дни. Абсолютно всички колеги в бранша са солидарни, просто няма бизнес. Не може да се работи“, каза собственикът на частната компания Илиян Филипов.

Спирането на влака блокира и Интермодалния терминал край Пловдив „Некст логистик“, който дневно обслужва над 200 тира. Досега те са били транспортирани в посока Турция и обратно по железен път, за да се намалят разходите и въглеродните емисии и се редуцира чакането по границите.

„За първи път се случва това спиране“, обясни директорът на терминала Цанко Станчев. Браншът е заплашен от фалит, ако се запази тази висока цена, смятат и други частни превозвачи.

Към момента няма откази за ползването на железопътната мрежа в България, пък обявиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ в отговор на запитване на в.“Телеграф“.

От Български държавни железници - Пътнически превози, не предвиждат увеличение на цената на билетите заради поскъпването на тока. Предложението и решението за промяна на цената се прави от Министерството на транспорта въз основа на данни за разходите на жп компанията, обясниха от железницата.

Частни жп превозвачи обаче смятат, че ако трябва да калкулират загубите си от драстичното поскъпване на тока, би трябвало да вдигнат тарифите си с около 20-21% след Нова година. Някои от жп превозвачите и спедиторите вече предупредили своите клиенти за предстоящото увеличение на цената на превоза на товари с над 20 на сто. Скокът при транзитните превози може да бъде по-малко - 7%.

Ел.енергията падна до 670 лева

Средната цена на тока с доставка 23 декември в България поевтиня с 18% до 345,67 евро, което е 676,07 лева за мвтч, а в Европа до 344 евро на мвтч. Това показват данните на платформата energylive.cloud. Токът поевтиня след намалението цената на природния газ в Европа и прогнозите за известно затопляне около коледните празници. Най-евтин днес ще е токът в Полша - 218,13 евро, следван от Чехия - 294,16 евро, Словакия - 294,90 евро, Германия - 300,73 евро, Нидерландия - 333,06 евро, Унгария - 324,36 евро, и чак след това е България с 345, 67 евро на мвтч.