0

И нфлация от 25%-30% прогнозира икономистът Мика Зайкова. Пред БНТ тя коментира, че държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

Инфлация от 25%-30% прогнозира икономистът Мика Зайкова. Пред БНТ тя коментира, че държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че инфлация по-малка от 25%-30%, аз не мога да очаквам. Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.