0

О бявен за издирване с европейска заповед от началото на м.г. наркотрафикант сам се е предал в полицията, като отишъл в новозагорското районно управление на 15 март придружаван от адвокат.

Обявен за издирване с европейска заповед от началото на м.г. наркотрафикант сам се е предал в полицията, като отишъл в новозагорското районно управление на 15 март придружаван от адвокат.

Появата на 39-годишният Ивелин Митков Иванов, който има зад гърба си вече половин дузина осъдителни присъди, последните две от които са постановени през 2016 и 2017 година от съдилищата в Стара Загора и Нова Загора, изненадала местните криминалисти, които имали оперативна информация, че мъжът отдавна  се подвизава в Полша и Украйна.

Иванов е бил обявен за издирване чрез Интерпол, след като в хода на спецоперация от нощта на 24 срещу 25 септември 2020 година в автомобила му „Фолксваген транспортер“ полицаите намерили 60 килограма марихуана, 1,5 кг метамфетамин и огромно количество прекурсори за приготвяне на синтетична дрога. В специален тайник пък били сложени боен пистолет със заличени номера и пушка с оптически мерник, за която Иванов си подготвил 150 патрона. Минути преди пристигането на оперативната група на паркинга край Нова Загора мъжът успял да избяга в неизвестна посока, като спрял транзитно преминаващ автомобил. Още тогава е било образувано досъдебно производство по няколко члена на НК, предвиждащи минимум 5 години затвор.

На 16 март състав на сливенския окръжен съд е определил постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ въпреки настояването на защитника и неговия клиент той да бъде под домашен арест, след като сам се е предал и имал жилище на новозагорската улица „Боровец“7. Съдът е категоричен, че Иванов е лице със завишена обществена опасност и при по-лека мярка може да се укрие или да извърши ново престъпление. Освен това при първите разпити, вече в качеството му на обвиняем за дрогата и оръжието, е отказал да даде показания.