0

О бщо 20 украински деца вече учат в няколко училища във Варна, съобщи директорът на Регионалното управление на образованието Ирена Радева.

Общо 20 украински деца вече учат в няколко училища във Варна, съобщи директорът на Регионалното управление на образованието Ирена Радева.

Освен тях, заявление е подадено и за дете, което е във възраст за посещаване на детска градина, което е прието в детско заведение в Бяла. Областният управител на Варна Благомир Коцев съобщи, че с осем процента се е увеличил през последното денонощие броят на хората, които посещават Координационния център за бежанците от Украйна в Двореца на културата и спорта. За 24 часа през него са преминали около 800 души, като близо половината от тях са настанени в хотели.

Досега през центъра са преминали над 14 000 украински граждани, бягащи от войната. Коцев каза още, че се очаква съвсем скоро да заработи подобен център и в Бургас като украинците, които искат да пътуват на юг, ще бъдат директно насочвани към него. Проблем с леглата в хотелите край Варна няма, каза още областният управител и допълни, че в курорта „Златни пясъци“ отваря големият хотел „Мелиа Гранд Ермитаж“, който разполага с 900 легла.

В центъра вече са започнали и информационна кампания сред пристигащите какви права им дава статутът за временна закрила. Координаторът на центъра Николай Стефанов съобщи, че в него пристигат украински граждани отвсякъде, но се забелязва, че потокът на влизащите през Русе е по-голям от пристигащите през ГКПП-Дуранкулак. Той съобщи още, че в центъра са предотвратени няколко опита за измама с дарения.

От Регионалната здравна инспекция в града съобщиха, че всички общински Диагностично-консултативни центрове, както и Общностният център за деца и семейства, организират безплатни прегледи за бежанците, но само след предварително записване.