0

1396 украински студенти и бесарабски българи се обучават в български университети. 55%, или около 770 от тях се намират на територията на страната ни, а останалите 45%, или около 630 са в родината си. Това показва моментната картина от допитване на Националното представителство на студентските съвет и тя може да търпи промени, обясни пред „Монитор” председателят Даниел Парушев.

1396 украински студенти и бесарабски българи се обучават в български университети. 55%, или около 770 от тях се намират на територията на страната ни, а останалите 45%, или около 630 са в родината си. Това показва моментната картина от допитване на Националното представителство на студентските съвет и тя може да търпи промени, обясни пред „Монитор” председателят Даниел Парушев.

„Тази информация ще търпи промени, защото постоянно идват автобуси. В събота идват още. Има и колеги, които искат да се приберат, за да бъдат с родителите си”, уточни той.

770-те студенти, които се намират на територията на България, не са разпределени равномерно. Във Икономическия университет във Варна от всички 163 украински граждани само 102 са у нас. От 81 обучаващи се в Университета за национално и световно стопанство 55 са в България.

В Медицинския университет в Плевен всички 28 студенти са у нас.

В Медицинския университет 18 от всички 53 украински граждани са в родината си.

По-големите притеснения на НПСС са за студентите, които се намират в Украйна.

„Те трудно биха се върнали в България. Мъжете над 18-годишна възраст до 60 години не могат да напуснат страната. В градовете, които вече са блокирани, и момичетата не могат да напуснат страната. В Бердянск има много бесарабски българи, но те не могат да напуснат, защото градът вече е отцепен от руски войски”, обясни Парушев.

От НПСС изпратиха писма до университетите с препоръки как да подпомогнат украинските студенти и по какъв начин могат да улеснят семестъра им. Почти всички висши училища са откликнали на инициативата им. „Всички студенти ще получат помощ от 300 лв. Няма значение дали са в България или в Украйна. Тази финансова подкрепа е важна за колегите ни, които са в родината си, защото там нищо не функционира. Те нямат работа и такива средства със сигурност ще са им от полза”, сподели председателят на студентската организация.

Университетите са съгласни да дадат възможност за 50% заетост от учебния процес

и онлайн занятия, ако не могат да се включат в присъствено обучение. Ако студентите нямат възможност да влизат в своите лекции, ще бъдат извинени. За тези, които не могат да се включат онлайн, ще бъдат предоставени и учебници, като за целта се търсят начини да се изпратят до Украйна. Семестърът на всички близо 1400 студенти ще бъде удължен, ще имат и допълнителна сесия. „В момента е кризисна ситуацията и те ще мислят за нещо съвсем друго, така че трябва да се опитаме да им помогнем с каквото можем”, заяви Парушев.

Студентите ще имат възможност да ползват безплатно своите общежития, като в тях ще могат да бъдат настанени и семействата им. Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов дава възможност до 600 човека да използват тяхната леглова база, СУ открива две от своите бази, които могат да се използват за бежанци, УНСС предоставя 30 стаи, които ще бъдат предложени на студенти и техните близки.

НПСС и центърът за бесарабски българи ще предложат на БЧК да направят съвместна инициатива за изграждането на пунктове за храна в градовете с университети.

„Идеята е да изхраним студентите в България с наши координатори от градовете, в които се намират съответните университети. Те не получават финансиране от своите родители, не могат да получат и пратки от Украйна. Единствената помощ за тях остава от хората, които подпомагат този процес тук. Ще предложим на БЧК тази инициатива, защото ние знаем поименно кои са студентите”, сподели председателят на НПСС.