0

З адържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на бившия финансов министър Владислав Горанов и на пиарката Севдалина Арнаудова е извършено от некомпетентен орган, каза адвокат Менко Менков по БиТиВи.

Задържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на бившия финансов министър Владислав Горанов и на пиарката Севдалина Арнаудова е извършено от некомпетентен орган, каза адвокат Менко Менков по БиТиВи.

Той разказа хронологията на събитията на 17 март т.г. вечерта. "Обади ми се административният секретар на ГЕРБ, тъй като Борисов е фактически задържан от 20 ч., не е имал възможност да комуникира, да се придвижва свободно и не е имал възможност да ме повика по телефона. След като пристигнах пред дома му в Банкя, в продължение на повече от 40 минути не бях допуснат в дома му да се срещна с него и да присъствам на процесуално-следствените действия. Бях допуснат едва след като те бяха приключили. Заварих Борисов и множество полицейски служители - разследващи полицаи и униформени, които охраняват. Бяха приключили действията по претърсване. Когато ги попитах имат ли разрешение от съд, те ми казаха - нямаме, действаме по неотложност. При положение, че по същата преписка 3 месеца преди това отидохме доброволно с Борисов да даде подробни обяснения. Какво се случи през тези 3 месеца, та приеха, че е неотложно, трябва да дойдат да го арестуват - не можаха да ми обяснят нищо", каза Менков.

По думите му, в продължение на цял ден в петък стоял в Главна дирекция "Национална полиция" без никой да му даде каквато и било информация - какво ще се случва, кога ще се случва, как ще се случва. "Затова бях принуден да отида около 18 ч.в СГП, където депозирах жалба за нарушение на чл.6 на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, и много други оплаквания, които поставих и за тримата ми подзащитни, защото те бяха изправени пред състояние да не знаят за какво са задържани, дълго време с тях да не се извършват никакви действия по разследването, да бъдат задържани от некомпетентен орган и разследването да се провежда от некомпетентен орган, каквито са разследващите полицаи в Главна дирекция "Национална полиция", а не са следователи", каза още Менков.

Той допълни, че Европейската прокуратура не се занимава с този казус, защото тя не е компетентна да го прави.

"Борисов не е икона за прокуратурата и не трябва да бъде. В случая прокуратурата не е имала абсолютно никакъв избор, тъй като е представена в ситуация да продължи да санира незаконосъобразните действия на МВР и на министър-председателя. Поздравявам прокуратурата за действията, които извърши", заяви Менков.