0

Н яма замърсяване с радиоактивни вещества на площадката на АЕЦ "Запорожие". Радиационната обстановка в България е нормална. Това каза на пресконференция председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски, позовавайки се на информацията, която е получена от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна. 

Няма замърсяване с радиоактивни вещества на площадката на АЕЦ "Запорожие". Радиационната обстановка в България е нормална. Това каза на пресконференция председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски, позовавайки се на информацията, която е получена от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна. 

По думите му от началото на военните действия не се наблюдава промяна на радиоактивната обстановка в България.

Състоянието на блоковете на най-голямата ядрена централа в Европа с 6 енергоблока е следното: първия блок е спрян за годишен планов ремонт, точно преди началото на военните действия. Втори и трети са спрени и е започнало тяхното разхлаждане, в следствие на среднощната атака. Четвърти блок продължава да работи на понижена мощност, а 5-ти и 6-ти блок са разхладени и работят.

„Съобщението на украинския регулатор е, че все пак централата е под контрола на руските въоръжени сили, но операторите изпълняват своите задължения и спазват процедурите, които гарантират безопасна експлоатация. От тази ситуация няма непосредствена опасност за радиокативно замърсяване нито на площадката, традиционната радиокативна обстановка в България също е нормална“, каза Бачийски.

Има достатъчно гориво за няколко години работа на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ без никакви доставки, каза Бачийски. Той обяви, че пети блок може да работи спокойно още две години без всякакви доставки, а шести блок още повече. По думите му по отношение на отработеното гориво не е сега моментът да се изнася гориво за преработка. "Не е критично. Има достатъчно място в хранилището за отработено гориво, така че блоковете да работят безпрепятствено“, заяви той. До 2032-2033 г. няма никакъв проблем с отработеното гориво.