0

О т днес Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е с нов председател. Временно поста заема досегашният заместник - председател Антон Славчев, а Сотир Цацаров се връща в  прокуратурата, която ръководи седем години до избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Смяната на Сотир Цацаров беше един от приоритетите, около които се формира настоящата четворната управленска коалиция. Тази смяна трябваше да стане чрез закон, но такъв все още не е внесен за обсъждане в Народното събрание.

Антон Славчев за втори път оглавява временно комисията. Той беше начело на антикорупционния орган и през 2019 година след скандала с терасата на тогавашния председател Пламен Георгиев.

Припомняме, че Антон Славчев беше заместник-председател на КПКОНПИ и след отсраняването на Пламен Георгиев, той заема поста председател. Антон Славчев също стана известен с купуването на имоти и тераси на символични цени. Той заедно със свои близки е купил тераса от над 200 квадрата за по-малко от 40 000 лева. Към нея той декларира и апартамент в столичния квартал "Хиподрума" срещу 18 000 лева. Сделката за имота се случила през 2010 година, когато Славчев е работил в ДАНС.  През 2018 г. Славчев е заместник-шеф на антикорупционния орган, а в имуществената си декларация обявява вече като собствен същият апартамент от 63 квадрата, придобит обаче на същата цена, на която е купил само правото на строеж - 18 600 лева. Или по 151 евро за квадрат.

Година след сделката за право на строеж Антон Славчев и негови близки купуват тераса с площ от 243 кв.м, чиято продажна цена е в размер на 39 486 лева. Цената е 5 пъти по-ниска от данъчната оценка в нотариалния акт. Данъчната оценка на продавания недвижим имот е в размер на 216 419 лева. Простата сметка показва, че терасата е излязла по 83 евро за квадрат.

Антон Славчев е назначен за заместник-шеф на антикорупционната комисия по предложение на председателя Пламен Георгиев през март 2018 г., а през 2019 сяда на мястото на Георгиев. Така Славчев има правомощия да проверява имотната сделка на своя ръководител, заради която той излезе в отпуск. След заемането на поста основната му задача беше и да провери как политици са се сдобили с апартаменти в "Артекс на символични цени.