0

Б ългарските хотелиери имат готовност да приемат 4000 украински бежанци. Това заяви пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов. Хотелите и къщите за гости у нас имат срок до днес да изпратят информация относно цените за пансион и полупансион и категорията си до Министерството на туризма. Местата за настаняване ще се съревновават на база цена.

Българските хотелиери имат готовност да приемат 4000 украински бежанци. Това заяви пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов. Хотелите и къщите за гости у нас имат срок до днес да изпратят информация относно цените за пансион и полупансион и категорията си до Министерството на туризма. Местата за настаняване ще се съревновават на база цена.

По думите му бежанците ще могат да бъдат настанени в хотелите у нас

на цени за организирани туристи

която е по-ниска от тази на индивидуалните пакети.

Макар министърът на туризма Христо Проданов да поясни, че престоят им ще бъде за сметка на държавата, браншовици и експерти продължават да твърдят, че ще понесат сериозни финансови загуби заради липсата на чуждестранни туристи.

Така например зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Малин Бистрин съобщи, че чужденците масово отказват резервациите си за Банско.

„До края на зимния сезон бизнесът в Банско ще разчита предимно на българските туристи“, коментира той, като изрази очакванията си резервациите от Русия и Украйна да бъдат отменени на 100%. Оказва се, че отмяната на резервации вече е факт и в морските ни курорти – само в един от хотелите канселираните нощувки вече надхвърлят 4000. В причина за опасенията на хотелиерския бранш се превръща и препоръката на Руската федерална агенция по туризъм (Ростуризъм) туроператорите, които организират почивки до България, да разгледат възможността за смяна на страната с друга дестинация. Решението им е свързано със

затварянето на българското въздушно пространство

за руски авиопревозвачи и последвалото в отговор затваряне на руското небе за български самолети.

„Днес имаме среща с министър Христо Проданов и представители на Българска банка за развитие, на която ще обсъдим как и при какви условия ще посрещнем безвъзмездно озовалите се в бедствено положение украински граждани, предимно жени и деца, каза за „Монитор“ Бистрин. .

Според статистика за пътуванията у нас, цитирана от Драганов, значителен спад на пътуванията от Русия към България се е наблюдавал още след размириците в Донбас през 2014-2015 г.

„Тогава от 600 000 туристите намаляха до 150 000. През последните години се движат в рамките на 40 000 - 50 000 годишно“, поясни експертът, според когото пътуванията между Русия и България няма да изчезнат напълно, тъй като

руснаците ще летят през Истанбул или Дубай

Той обаче изрази притесненията си, че руските граждани у нас все пак могат да „паднат под 50 000 годишно“, колкото са собствениците на имоти на територията на страната и пътуващите с друга икономическа цел. Според изчисления на ИАОТ, ако към списъка с държавите, от които очакваме отмяна на резервации, добавим още Украйна, Беларус и Молдова, това би означавало, че България ще загуби около 250 000 туристи. По отношение на предстоящия летен сезон Драганов прогнозира още, че информацията за войната между Русия и Украйна, в която се споменава Черно море, несъмнено

ще повлияе негативно на резервациите за ваканция по морето

както се е случило преди 8 години.

“Ще имаме загуба на туристи от Украйна, Беларус и Молдова, но не толкова от Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция, Великобритания и Германия”, обобщи той.

Каним засегнати от войната през социалните мрежи

Много българи се организираха в социалните мрежи, за да помогнат на бягащите от ракетите в Украйна. Българка с апартамент в Созопол поканила украинско семейство, което традиционно летува при нея да се настани в апартамента й. Хората обаче не могат да тръгнат от Киев, научи „Монитор“.

Семейство Куланови с 3 деца пък пристигна от Одеса и се установи в Слънчев бряг, като се настани в апартамент на приятели. Бащата, който е бесарабски българин, сигнализира, че двете им големи пълнолетни деца имат право да останат в България само 90 дни. След това трябва да се върнат в Украйна. За да уредят документите си на бежанци обаче, трябва да пътуват до София, което на този етап затруднява семейството. Майката и бащата имат българско гражданство, но децата им засега нямат.

Сред евакуиращите се е и Стефан Ангеловски, гражданин на България и на Република Северна Македония. Живял с приятелката си, която е украинка, от три месеца в Одеса и сега се прибират през България в Скопие. Решили да напуснат бързо, защото ситуацията се влошава - не можеш да се придвижваш, чуват се експлозии, и се страхуват. Имат план да се върнат в Украйна при подобряване на ситуацията. Приятелката на Стефан Вероника смята, че нещата само ще се влошават. В 2014 г. бягахме от Донецка област. Там живеят баба ми и дядо ми. А днес вече бягаме от Одеса, затова и се съмнявам, че ще бъде безопасно. Трябва да напуснем страната и да чакаме, каза Вероника.

През последните 2 дни у нас са влезли 2800 украински граждани.

Даниела е един от доброволците, решили да предоставят подслон на нуждаещите се. „Имам приятелка в Украйна, която ми сподели колко много хора се опитват да избягат от бомбардировките. Предоставям подслона безвъзмездно”, споделя пред Нова телевизия Даниела.

Областният управител на Монтана Ванина Вецина е поискала от кметовете на 11-те общини в региона да подадат в областната администрация информация какви места за настаняване на бежанци има в техните общини, съобщиха от управата.

В следващите часове се очакват три автобуса с около 100 български граждани, евакуиращи се от Украйна. По информация на МВнР към момента те се намират на румънска територия. От Одеса също е тръгнал автобус с наши граждани, но на този етап не е ясно дали той е част от групата, която се прибира в България. Осигурен е специален коридор за преминаване от Украйна през Молдова и Румъния към България.

Междувременно БЧК обявява кампания за набиране на материални дарения.

Българското правителство откри единен информационен портал. На адрес https://gov.bg/bg/ukraine е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България.

Посочени са и указания за необходимите документи за самоличност, съобщиха от правителствената пресслужба. В специална секция на портала е поместена информация за процедурата по получаване на статут за международна закрила на гражданите на Украйна, пристигайки у нас.

Приемат медици от засегнатите територии в Кюстендил

Северина Димитрова

Общинският съветник и лидер на ВМРО – Кюстендил Георги Петров предлага емигрантите от Украйна, които са медицински лица, да бъдат поканени да живеят на територията на общината. „По този начин ще може да се реши проблемът с незаетите лекарски практики в региона. Общинската администрация може да им предложи общински жилища, ако има свободни такива“, коментира Петров.

От своя страна кметът на Кюстендил Петър Паунов коментира, че всички наши сънародници са добре дошли в общината. „С удоволствие бихме посрещнали и наши сънародници, украински приятели, хора от цялата европейска общност, които са не само с медицинско образование, но и всякакви експерти. Съобразно нуждите им ще обсъдим дали с наличен сграден фонд или по друг начин да бъдат настанени“, каза Паунов.

Освен Кюстендил и в Дупница общински съветници и бизнесмени обявиха желание и готовност да приемат и да дадат подслон на бягащи от войната хора и семейства в Украйна. Първи призив към съгражданите си отправи по социална мрежа местният брокер Асен Кирилов. „Като човек, който работи в сферата на недвижимите имоти, зная колко много жилища в областта стоят свободни в този момент. Обръщам се именно към собствениците на такива имоти. Вярвам, че отново ще отворим сърцата си и затворените си домове, за да покажем съпричастност!“, обяви брокерът.

Общинските съветници от Дупница също откликнаха на призива му и обявиха колко и в какви имоти могат да осигурят приют за пристигащи от Украйна. Не малка част от дупничани пък обявиха, че са готови да ги приютят в домовете си. „Не можем да оставим семейства с малки деца на улицата. Готови сме да помогнем, защото няма по-жестоко от войната“, обявиха още в социалните мрежи дупничани.

Заради зловредна намеса

Спряха трафика от 45 000 сайта

С цел гарантиране на киберсигурността на България и в контекста на ескалацията на хибридни атаки експерти от Министерството на електронното управление съвместно с отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП в МВР предприеха действия за филтриране или преустановяване на трафика от над 45 000 интернет адреса, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи, съобщават от МС.

По реда на Закона за киберсигурност по електронен път са изпратени уведомления до телекомуникационните оператори и предприятията, предлагащи обществени съобщителни мрежи и услуги на територията на страната, които са длъжни незабавно, когато това е технически възможно, да филтрират или преустановят зловредния интернет трафик.

Взимат се комплексни мерки за защита на критичните и стратегическите системи от страна на междуведомствени групи, които работят в съответствие с приетите планове за действие в Съвета по киберсигурност към Министерския съвет.

Официалната страница на Кремъл в интернет kremlin.ru спря да работи вчера на фона на съобщенията за кибератаки тип denial of service (DDoS) срещу други сайтове на руското правителство и сайтове на руски държавни медии, предаде Ройтерс.

Руските сайтове се сриват на фона изявлението на украинския вицепремиер Михайло Федоров, че Украйна е ангажирала "Ай Ти армия" (армия от специалисти в сферата на информационните технология), за да се сражава срещу Русия в кибепространството.

В сряда нов тип зловреден софтуер засегна стотици компютри в Украйна. Подозренията за това кой стои зад атаката срещу украински правителствени служби и една финансова институция паднаха върху Русия, която неведнъж е ставала обект на обвинения в кибератаки срещу Украйна и други страни, отбелязва Ройтерс.