0

Б ългарските ученици ще събират храна, хигиенни материли, ученически раници и пособия, съдове за храна и чаши за еднократна употреба, термоси и електрически кани, спални чували, палатки, одеяла, топлоизолиращи подложки, свещи, кибрити, фенерчета, батерии за своите връстници в българските неделни училища в Украйна.

Българските ученици ще събират храна, хигиенни материли, ученически раници и пособия, съдове за храна и чаши за еднократна употреба, термоси и електрически кани, спални чували, палатки, одеяла, топлоизолиращи подложки, свещи, кибрити, фенерчета, батерии за своите връстници в българските неделни училища в Украйна.

Това ще се случи в рамките на дарителската кампания „Деца помагат на деца“ на Министерството на образованието и науката. Тя започва утре и ще продължи до 23 март. Кампанията се осъществява със съдействието на Българския червен кръст. Списъкът с помощите, които ще бъдат събирани от учениците, е изготвен от самите неделни училища. В Украйна те са общо 63.  По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

МОН ще продължи да подпомага българските училища в Украйна. От началото на годината те са получили близо 1,8 млн. лв. Със средствата се покриват заплатите на около 400 учители и се закупуват учебници, учебни помагала и електронни образователни ресурси по български език и литература, история и география на България.

Даренията ще се съхраняват на подходящи места в училищата до края на кампанията. На 24 и 25 март те ще се предават в регионалните центрове на БЧК в страната. След това пакетите ще бъдат транспортирани от БЧК до границата на Украйна и приети от местния Червен кръст. Разпределянето за нуждаещите се ще поемат 12 организации на българи в засегнатата от войната държава. Те заявиха пред МОН готовност да организират собствен транспорт и да раздадат продуктите на децата и семействата им.