0

С екретарят на президента Димитър Стоянов е уличил държавния глава и служебния му кабинет в търговия с оръжие с Украйна. Това обяви на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Тя обясни, че изнесената от президентската институция информация в четири реда касае сделка, сключена от служебния кабинет на Радев с премиер Стефан Янев. Миналата година директорът на ВМЗ – Сопот е подал докладна, в която се иска пренасочване на оръжията, които страната е изпращала за Афганистан.

“Желанието на изпълнителния ддиректор на ВМЗ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021 за 29 април 2022 година. И да се прехвърли от Афганистан за Украйна", поясни вицепремиерът и показа документ, доказващ твърденията си.

Тя показа още един документ, с който съветът на директорите одобрява промяната в сделката. Този съвет на директорите подал документи в Междуведомствената комисия за оръжия, но вече за Украйна. Но вече е имало смяна на министъра на икономиката и комисията отказва предложението.

„Изпълнителният директор на ВМЗ – Сопот е назначен от ГЕРБ и през 2015 освободен сега от нас. Съветът на директорите е назначен от служебния министър Везиева на финала на служебния кабинет и освободен от нас“, поясни Нинова.

“Президентът ме призова да говоря. И аз днес говоря. Ние от Министерството на икономиката и индустрията свършихме своята работа. Сделката е спряна, този борд е освободен. Сега питам президента как ще изчисти това петно, което му беше сложено от главния секретар Димитър Стоянов. Той знае, че това е сделка на служебния кабинет на Радев и въпреки това вади частично нещо, манипулира обществото без грам мисъл, че истината рано или късно излиза. Той уличава служебния кабинет и президента Радев в търговия с оръжие с Украйна“, заключи Нинова.