0

Б изнесменът от Сливен Росен Станев е започнал разработка на интернет платформа, която да бъде в помощ на търсещи убежище бежанци от Украйна, тя ще използва приложението на сайта Сливен нет, създадено във връзка с коронавирусната пандемия.

Бизнесменът от Сливен Росен Станев е започнал разработка на интернет платформа, която да бъде в помощ на търсещи убежище бежанци от Украйна, тя ще използва приложението на сайта Сливен нет, създадено във връзка с коронавирусната пандемия.

Платформата е в процес на разработка, тя ще бъде на български и украински, а линк към нея ще бъде разпространен от сливенската областна администрация

Вътре ще има предложения за предоставяне на дом, медицинска помощ, психологична помощ и др, ще има раздел на украински, където ще може да се регистрира всеки, който търси помощ в България, уточни инициаторът след среща с  областния управител Веселин Вълчев. В срещата е участвал и сливенският бизнесмен Христо Табаков, който от години развива бизнеса си на територията на Молдова и активно участва при извозването на бежанци от Украйна.

След срещата си Вълчев обяви, че вече е провел разговор с  началника на групата „Миграция"  при  ОД на МВР във връзка с приемането на граждани от Република Украйна, напуснали страната си заради войната.  От там са напомнили, че съгласно изискванията на Закона за убежищата и бежанците, пристигналите в Сливен граждани от Украйна е необходимо да направят първоначална регистрация, като подадат заявление в Регистрационно-приемателния център в новозагорското село Баня. Началникът на звено „Миграция" Димитър Димитров е съобщил, че при по-големи групи има възможност регистрацията да се извърши от мобилен екип, на посочен от тях адрес на територията на страната.