0

О т началото на военния конфликт в Украйна близо 37 хиляди лица, бягащи от войната, са преминали нашата граница. Около 60-70% транзитират. Това съобщи пред БНР Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

От началото на военния конфликт в Украйна близо 37 хиляди лица, бягащи от войната, са преминали нашата граница. Около 60-70% транзитират. Това съобщи пред БНР Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

По думите ѝ молбите за бежански статут са се увеличили. "До днес има 146 официални регистрации на лица, които са потърсили международна закрила. Днес са постъпили още 50. ... До дни и в България ще стане факт прилагането на Европейската директива за временна закрила, така гражданите на Украйна ще имат право да потърсят и временна закрила на територията на България, както и в другите страни от ЕС", каза тя.

Пристигналите в страната от Украйна не са настанени в центрове за бежанци, подчерта тя. "По северната ни граница в момента се изграждат пунктове за първоначален прием и там ще стане ясно колко от пристигналите имат къде да се настанят, а които нямат - ще бъдат насочвани към държавни база и към хотелиерите, които са проявили желание да ги приемат", обясни Първанова.