0

Превозвачите отново излязоха на протест. Десетки камиони и автобуси се събраха днес сутринта на „Цариградско шосе” в София и към 11:00 часа блокираха движението в района на „Врана”, защото не полицията не ги пуска да влязат към центъра на столицата.

"Опитват се да ни саботират и не ни пускат да влезем в центъра, въпреки, че имаме издадено решение от Столична община и е съгласувано със СДВР, но центърът не е разчистен и не ни позволяват да влезем с камионите", казват протестиращите.

Правителството е безотговорно, ние нямаме политически искания, те са чисто икономически. Не може да се търси провокация. Това заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителна директор на Съюза на международните превозвачи.

В момента по този начин да се предотвратява един протест, ако това са тайните мерки на г-н Събев, извинявайте, но ние настояваме за незабавната му оставка. Това трябва да спре. Нямаме обяснение защо протестът не върви. Ние се опитваме да осигурим една лента на българките граждани да минават, защото безобразието на управляващите няма граници. Ние вече очакваме да дойдат да ни арестуват, това е репресия, натиск и безобразие, каза Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи от мястото на блокадата на изхода на София.

Около 15 часа колоната достигна около 300 ТИР-а и 50 автобуса. Началото е на детелината при отбивката за "Враня" и стигна до входа на жк "Дружба". 

Стела Маринова

Стела Маринова

В Пловдив от рано сутринта бяха блокирани всичките входове на града. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания - намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

„Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания се организираха протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес”, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки. Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината ще доведат много фирми до фалити.

Всичките шест входа на Пловдив са блокирани от тежкотоварни камиони. На „Асеновградско шосе" се пропускат автомобили само през най-лявата лента. Това доведе до образуването на дълга колона. Очаква се в протеста в града да се включат 300 камиона.

„Продължаваме да искаме оставката на трима министри. Видяхте какво се случи при опита за разговори. Ако исканията не бъдат изпълнени, има риск от фалити - на транспортни компании и автобусни превозвачи”, заяви Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

От своя страна Васил Пиронков, собственик на транспортна фирма, посочва, че проблемът е от години. "В момента се увеличи с ръста на горивата. Регламент 13 70 на ЕС гласи, че общините и държавата, когато възлагат превоз на пътници, трябва да заплащат реално направените разходи и 5% рентабилност. Няма фирми на хранилка. Заплащани са само част от тези средства по този регламент", обясни той. Шофьорите пък са категорични, че искат оставката на цялото правителство.

В Бургас над 100 фирми разположиха камиони и автобуси на ул. „Крайезерна”. Шествието тръгва в 11.00 ч. и се очаква да мине през едни от най-натоварените булеварди.

"Искаме намаление на акциза на 50% и махане на биодобавката за дизела и временно спиране на увеличението на толтаксите. Ако няма чуваемост, на 18 май ще преминем към затваряне на търговски вериги, пътища и граници", коментира Васил Михалев, заместник-председател на Националното сдружение на товарните превози.

По-късно през деня от синдикат "Защита" излязоха с декларация в подкрепа на протеста на превозвачите. В нея се казва, че е недопустимо в европейска държава министър-председателят, чувствайки се феодал, да показва къде е "Вратата". От там допълват, че членовете им ще се включат активно в протестите от 12 май нататък. А по-рано стана ясно, че товарни автомобили от цялата страна са тръгнали към София, за да подкрепят колегите си, които не са допуснати да влязат в София и да организират шествие до Министерския съвет.