0

П ревозвачи от страната излизат на протест с искане за намаляване акциза на горивата с 50 %, отпадане на добавката за екологично чисто гориво и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

В Пловдив близо 300 тежкотоварни автомобила се включиха в националния протест на превозвачите. Те са се разположили на три от входните артерии на Пловдив - Асеновградско шосе, Голямо Конарско шосе и Карловско шосе. Трафикът по тези булеварди е затруднен.

Бизнесът ще изрази своето недоволство от липсата на правителствени мерки за овладяване на икономическата криза в София, Пловдив, Бургас, Русе, Видин, Благоевград, Кулата, Калотина и Свиленград. Програмата в град София предвижда:

08:00 часа Събиране на превозните средства на входа на София при АМ Тракия

09:00 часа Тръгване на камионите

09:30 часа Тръгване на автобусите

10:30 часа Шествие на камиони по маршрут АМ Тракия - Казичене – Ботевградско шосе и обратно 

11:30 часа Представяне на конкретните искания – ларгото пред Министерски съвет

„Движението няма да бъде прекъснато, но ще бъде затруднено, затова се извиняваме предварително и напомняме, че изразяването на нашето недоволство не е политическо, а икономическо и социално. От цената на транспорта зависи стойността на всяка стока и услуга, която всеки българин заплаща“, посочват превозвачите. В стачните действия ще вземат участие служители и работници на Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ), Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Камара на автомобилните превозвачи в България, Конфедерация на автобусните превозвачи, Национално сдружение на Българските превозвачи и Съюз на международните превозвачи.

Преди дни срещата с премиера Кирил Петков не даде резултат и част от представителите на бранша напуснаха обидени. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря.

"Продължаваме да настояваме за намаление на акциза с 50% в продължение на 6 месеца, каза Илия Костурски, който е един от организаторите на протеста в града. По думите му до момента правителството демонстрира единствено желание за разединение на бранша:  "Не само, че не се стремят за нормален диалог, не се показа никаква ангажираност на правителството относно антикризисни мерки. Ние искаме да се намали акциза на горивото, за да може аз и вие като обикновени граждани, отивайки на бензиностанцията да зареждаме с 30-40 стотинки по-евтино гориво. Това нещо ще спре поскъпването в магазините. Наистина има писмо от Европейската комисия, която разрешава това нещо да се направи".

Остават в сила и другите искания - за отпадане също за 6 месеца  на биодобавката на горивата,  както и за мораториум върху цените и обхвата на ТОЛ таксите. А заради пренебрегването на проблемите на бранша превозвачите настояват за оставките на финансовия министър Асен Василев, на регионалния Гроздан Караджов и на министъра на транспорта Николай Събев.